понеділок, 23 квітня 2007 15:09

Зоб вилікували настоянкою п"ятипалу

67-річна Марія Вікарчук із села Бондарівка Коростенського району Житомирської області вилікувала зоб у 46-річної доньки Ганни лікарськими травами.

— Збільшення щитовидної залози у Ганни виявили п"ять років тому на профогляді, — розповідає Марія Іванівна. — Донька раніше ні на що не скаржилася, та й зобу не було видно. Але лікарі сказали, що з часом треба буде оперувати. А я знаю, що це страшна хвороба. Ні операція, ні пігулки не допомагають. Зоб же знову росте.

Про цю хворобу пані Марія знає від подруги. Її доньці у десятому класі поставили діагноз — розростання щитовидної залози. Прописали пігулки.

— Вони б і досі лікувалися, якби медсестра у районній лікарні не дала народний рецепт. Потрібно запарювати або настоювати на горілці корінь перстачу білого. У народі його називають п"ятипал.

Та ж медсестра підказала, що рослину потрібно шукати в лісі. Бо в аптеці її нема.

— Це безпрограшні ліки, просто люди про них не знають, — каже Марія Вікарчук. — У корені п"ятипалу багато йоду, тому він має насичений коричневий колір. Але людям із хворим серцем краще лікуватися стеблами та квітками.

Доньці жінка спочатку готувала настоянку на горілці: 50 г подрібненого п"ятипалу, залити 0,5 л горілки або самогону. Настояти два-три тижні у теплому темному місці, час від часу струшуючи. Готову настоянку Ганна вживала по 30 крапель тричі на день за півгодини до їжі.

— Але та настоянка їй не підійшла. Почав боліти шлунок. Ми спробували інший рецепт — запарювати корінь окропом.

У корені багато йоду

10 г подрібненого сухого п"ятипалу залити склянкою окропу, обгорнути і тримати вісім-десять годин, струшуючи. Випити настоянку треба за три прийоми протягом дня. На два дні робиться перерва, потім процедура знову повторюється.

— За рік Ганна одужала, — каже жінка. — Лікарі підтвердили, що щитовидка зменшилася до нормальних розмірів. Донька ще й хвалиться, що стала спокійнішою, її нерви заспокоїлися.

Пані Марія збирає народні рецепти. Для лікування зобу має їх біля десяти. А щоб завжди мати потрібні трави, деякі з них садить на городі.

— У мене тут усього багато: м"ята перцева, ромашка, шавлія, золотий корінь, первоцвіт лікарський, живокіст, парило. А для п"ятипалу, я аж чотири сотки землі виділила. Це ж рідкісна рослина.

Жінка пояснює, що перстач треба садити у затінку. Щоб корінь набув цілющих властивостей, його вирощують п"ять-шість років. Потім викопують і засушують.

У природі перстач білий (рослина від 8 до 25 см заввишки із білими квітками) росте у соснових і мішаних лісах. Для лікування підходять усі її частини — від кореня до квіток.





Медики рекомендують пити трав"яні збори

Терапію травами ендокринологи схвалюють. Але рекомендують пити комплекс трав, а не одну рослину.

— Я працював завідувачем ендокринного відділення в Інституті ендокринології, а пізніше в Центрі ендокринної хірургії. Ми застосовували трави, щоб зупинити розростання щитовидної залози, — пояснює Олександр Гридько, 59 років, заступник директора з лікувальної справи центру ведичної медицини "Расаяна". — Пацієнти жалілися, що пігулки не допомагають. Після операції зоб потихеньку росте знову. Трави виявилися ефективнішими за таблетки.

Перстач білий столичні медики не використовують. Свого часу в Інституті ендокринології його випробовували і виявили, що він підходить не всім людям.

— Хворим із зобом ми прописуємо збори, до складу яких входить дрік лікарський та нетреба, — говорить Олександр  Миколайович. — Інші трави мають протипухлинну, розсмоктувальну і протизапальну дію. Такий комплекс допомагає якщо не вилікувати повністю, то призупинити розростання щитовидної залози.

Лікар стверджує: траплялися випадки, коли після лікування травами пацієнтові не була потрібна операція.

При базедовій хворобі приписують радіоактивний йод

Зоб — це розростання щитовидної залози. Хвороба виникає через йододефіцит, гормональний дисбаланс (базедова хвороба) або пухлини щитовидки (рак, саркома).
За проявами лікарі виділяють три види розростання щитовидної залози:
— простий зоб — виникає через йододефіцит у раціоні хворого. Успішно лікується таблетками;
— вузли щитовидної залози — розростання та потовщення тканин залози. У 85% вони доброякісні, але можуть бути і раковими пухлинами. Недугу виявляють після аналізу тканини — біопсії. Пухлини видаляють під час операції;
— дифузний токсичний зоб, або базедова хвороба — виникає через перенасичення організму тиреоїдальними гормонами. В організмі хворого прискорюється обмін речовин (людина худне, стає дратівливою, скаржиться на прискорене серцебиття), а залоза розростається у три-чотири рази. Недужому прописують радіоактивний йод для руйнування клітин щитовидної залози та ліки, які призупиняють утворення гормонів. Або видаляють частину щитовидної залози.

Зараз ви читаєте новину «Зоб вилікували настоянкою п"ятипалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути