Ексклюзиви
пʼятниця, 19 вересня 2008 18:27

Зір падає через хвору шию

Автор: фото: Олександра СУБОТІНА
  Лікар Ігор Стельмах зі столичного Інституту вертебро-неврології та реабіліта-ції на муляжі показує шийний відділ хребта. Якщо він ушкодже-ний — болять голова, шия, терпнуть пальці рук
Лікар Ігор Стельмах зі столичного Інституту вертебро-неврології та реабіліта-ції на муляжі показує шийний відділ хребта. Якщо він ушкодже-ний — болять голова, шия, терпнуть пальці рук

Киянка Ольга Сміла, 30 років, зірвала спину у студентські роки. З дому батьки передавали заважкі передачі. Несучи сумки, травмувала поперек. Нині жінка на третьому місяці вагітності.

— Спина болить сильно, — каже Ольга. — Гінекологи радять лягти до стаціонару, аби не стався викидень.

— У вагітних проблеми зі спиною загострюються, — пояснює Ігор Стельмах, 41 рік, директор столичного Інституту вертеброневрології та реабілітації на вул. О. Богомольця. — По-перше, дитина росте й забирає від мами всі потрібні "будівельні" матеріали. По-друге, через вагу плода збільшується тиск на хребет.

Лікар зауважує, що у світі 80% людей страждає на біль у спині. Найвразливіші частини хребта — шия та поперек. Їх ушкодити найлегше.

— Шийний відділ найрухоміший, — каже далі Стельмах. — Там проходить найбільше кровоносних судин, тому жодного хрускання чи розхитувань головою робити не можна. Від постійного травмування кровообіг мозку погіршується, і у людини сідають зір, слух.

Доглядати за спиною медик радить з дитинства:

— Батьки мають слідкувати за осанкою дитини змалу. Якщо плечі та лопатки стоять однаково, хребет — рівний. Помітили найменший зсув — одразу до лікаря.

Зазначає, що найкраща профілактика — плавання та зарядка. На ранніх стадія допомагають лікувальна фізкультура та масажі.

— Головне — зупинити зношування хребців.

У вагітних проблеми зі спиною загострюються

Ортопедичні матраци він називає пасивною профілактикою:

— Доки людина спить на матраці, спина знаходиться у правильному положенні. Якщо хворий має сидячу роботу або весь день працює за комп"ютером, оздоровчий ефект непомітний.

Щоб не травмувати хребет, Стельмах радить важке піднімати на ногах. Спину не згинати.

— Так роблять важкоатлети, — пояснює. — Присядьте, обхопіть вантаж руками й піднімайтеся. Ноги звикли до навантажень.

Лікар говорить, що при піднятті 5 кг вантажу із зігнутою спиною у найнижчій точці хребта він важитиме 170 кг. Вага зростає у кілька десятків разів.

Біль маскується під серцеві недуги

При ушкодженні хребта першими потерпають органи, розташовані у травмованому відділі. Їх чотири — шийний, грудний, поперековий та куприковий.
Якщо забій чи ущемлення у шийному, — болять голова, шия. Біль віддає у руку. Можуть терпнути пальці.
Проблеми з грудним відділом маскуються під серцевий біль. Рідше турбують легені, печінка, шлунок, нирки. Аби переконатися, що серце не хворе, достатньо змінити положення тіла. Біль минувся — причина у хребті.
Поперековий відділ провокує біль у сечовому міхурі, товстому кишківнику чи статевих органах людини.
Якщо терпнуть ноги, перевіряють куприковий відділ.

Зараз ви читаєте новину «Зір падає через хвору шию». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути