вівторок, 15 січня 2019 05:56

Жінки мають паритися в лазні на півгодини менше за чоловіків

Автор: WWW.MINISTERTOURS.COM
  У турецькій бані — хамамі, температура тримається +40…50 градусів за вологості 90 відсотків. Вона найменш шкідлива з усіх видів лазні
У турецькій бані — хамамі, температура тримається +40…50 градусів за вологості 90 відсотків. Вона найменш шкідлива з усіх видів лазні

— Банщикам треба ставити пам'ятник за те, що там працюють. Робота в лазні — не відпочинок, а велике навантаження на організм, — розповідає 55-річний Борис Скачко, столичний дієтолог. — При перегріванні згущується кров і загострюються хронічні хвороби серця, судин і нирок.

Є три види лазень: турецька, російська і сауна. У турецькій бані — хамамі, температура тримається +40…50°С за вологості 90%. У російській становить +55…60°С і 40%. У фінській сауні — температура до +100°С і вологість 5%. Кожна по-різному діє на організм. Для серця корисніша турецька баня.

Сауна — одна з найжорсткіших видів лазень. Там людина піддається дії надвисокої температури при сухому повітрі. Збільшується в'язкість крові та виникає головний біль або серцева недостатність.

Ходити до бані можна як старшим людям, так і дітям із 6-річного віку. Але потрібні правильна підготовка і тривалість процедури.

Жінки гірше переносять лазню і сауну. Їхній організм має менше резерву вільної води, необхідної для підтримання в'язкості крові. Тому їм слід паритися на півгодини менше, ніж чоловікам.

Не можна лити воду на голову після виходу з лазні. Це викликає спазм судин. Може виникнути гостра серцева недостатність.

У бані корисне тільки перше потіння. Після нього потрібно вийти і відпочити. Щоб пара діяла швидше, тіло перед заходом у парильню потрібно намочити.

Не можна в лазні пити алкоголь і курити.

— Алкоголь у парній збільшує частоту серцевих скорочень, — говорить Борис Скачко. — Від високих температур розширюються й судини дихальних шляхів. При вдиханні диму в парильні смоли ще більше шкодять, ніж при палінні на свіжому повітрі.

Перед відвідинами сауни потрібно оглянути приміщення, щоб не було плям, плісняви чи запаху сирості. Усі речі мають бути індивідуальні: шапка, капці та рушник. На поверхню, куди людина лягає чи сідає, потрібно постелити своє простирадло.

Зараз ви читаєте новину «Жінки мають паритися в лазні на півгодини менше за чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути