Ексклюзиви
понеділок, 09 липня 2012 07:00

"За 17 років я був у Миргороді 18 разів"

Автор: фото з архіву ”Миргородкурорт”
 

Минулого року курорту "Миргород" на Полтавщині надали статус міста-курорту державного значення. Тут діє найпотужніший у Європі лікувально-діагностичний комплекс, що об'єднує чотири санаторії і надає понад 300 видів процедур та обстежень.

Субота, 9.00. Біля зоокуточка поряд із бюветом курорту збираються відпочивальники, переважно із дітьми. Неподалік є невеликий став, через нього перекинутий місток. На воді живуть чорні й білі лебеді, качки, черепахи.

— Аг-гкв-а-аггкв, — чути крик павича. Він ходить по просторому вольєру. Якщо постояти там деякий час, можна побачити, як розпускає розкішний хвіст.

— А то дєвочка чи мальчик із таким великим красивим вєєром, — запитує у бабусі малий років 6. Хвилин за 5 тягне її за руку:

— Ба, пішли на фаетоні покатаємося, я коників погладжу.

— Сходимо трохи пізніше. Мені за півгодини в кріосауну, — відповідає жінка.

— А що це таке? — цікавиться інша відпочивальниця.

— Спеціальна камера, де моментально охолоджують майже до мінус 200 градусів. Так лікують понад 10 різних болячок й омолоджують організм. Я вже третій раз приймаю цю процедуру.

Основою оздоровлення на "Миргородкурорті" є цілющі мінеральна вода та торф'яна грязь. У санаторіях курорту лікують серцево-судинні захворювання, органи травлення, органи опорно-рухового апарату, цукровий діабет. Тут можна пройти удвічі-втричі більше процедур та обстежень, ніж у більшості санаторіїв в Україні й за кордоном.

Біля фігур із гоголівськими героями, навколо славнозвісної Миргородської калюжі фотографуються люди. До скульптури козака Пацюка підходить пара.

— Олю, вареники руками потри — везтиме у коханні, — сміється 54-річний Олександр Коноваленко із Кременчука, звертаючись до дружини. — Я за 17 років на курорті в Миргороді був 18 разів. Останнім часом приїжджаємо з жінкою.

— У мене з 11 років остеохондроз і проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Я бувала на курортах у Желєзноводську, Сваляві, Моршині, Трускавці. Й ніде не могли встановити кислотність, — долучається до розмови Ольга Коноваленко. — А в Миргороді за допомогою спеціального обстеження — PH-метрії — визначили, що маю понижену кислотність. Водичкою та іншими процедурами вилікувалася, все в нормі. Мені тут подобається. В їдальні все на вищому рівні. Сьогодні зранку червону ікру давали, багато овочів та фруктів. І головне: все поживне, але дієтичне. Щороку сюди приїжджаємо.

У "Миргороді" розробили багато оздоровчих програм, що дозволили, крім профільних гастроентерологічних, створити більш як 10 реабілітаційних відділень. Комплексне оздоровлення включає обстеження, лікувальні процедури, масажі, дієтичне харчування, кліматолікування — перебування на природі. А до всього — позитивні емоції від добре продуманих речей: наприклад, квітника у формі кавуна з відрізаною скибкою, поїздки кінним фаетоном по лісу, споглядання "Млина здоров'я", що ввечері світиться вогнями над річкою.

На курорт їдуть з багатьох країн світу — США, Німеччини, Греції, Ізраїлю, Бахрейну, Росії.

— Обслуговування не те, що нормальне, а дуже гарне. І шикарна природа, — розповідає російською 55-річна Любов Тімотіна з Москви.

У Миргороді вона вдруге. Цього року приїхала з подругою.

— Ні з Єгиптом, ні з Туреччиною не порівняти. Там просто відпочинок — море, пляж і сонце. А тут є все для якісного відпочинку, — каже москвичка Ірина Мусієнко, 49 років. Показує свою кімнату. Там стоять два ортопедичні ліжка, холодильник, телевізор. Балкон із видом на Хорол.

32-річна Тетяна Журавель зі столиці 14-й рік хворіє на цукровий діабет:

— У Миргороді найкращий курорт по лікуванню моєї недуги. Зразу по приїзду пройшла обстеження у поліклініці. І термографію зробили, і капіляроскопію. Тут найсучасніша апаратура для діагностики. Кров можуть обстежувати за 66 параметрами.

Цей біохімічний автоматизований аналізатор крові зі США для Курортної поліклініки придбали торік. А нещодавно купили автоматизований гематологічний аналізатор японського виробництва, що за 70 с видає 22 клінічні показники крові.

— Після Миргорода щонайменше на півроку нормалізується рівень цукру у крові, — продовжує Тетяна Журавель. — Тут діє спеціальна школа, де людей вчать, як жити з цукровим діабетом. Я тепер не боюся цієї недуги.

У санаторії "Березовий гай" працює Всеукраїнський центр реабілітації хворих на цукровий діабет. Європейські партнери курорту визнають: такого комплексу найсучаснішого обладнання та методик, що зібрали в одному місці, немає навіть у кращих німецьких клініках.

— "Миргород"-курорт, ти даруєш щастя людям. "Миргород"-курорт, ми завжди з тобою будем, — двоє жінок підспівують біля танцюючого світломузичного фонтана поряд із бальнеогрязелікарнею.

— Я вперше музичний фонтан бачила у Франції 10 років тому. Була приємно вражена таким же у Миргороді, — розповідає вінничанка Ірина Лисук. — Я була на курортах в Норвегії, Швеції, на Мальдівах. Для різноманітності взяла триденний тур у Миргород. (Найефективніше провести на курорті 21-24 дні, але багато людей не можуть виділити стільки часу, тому оздоровниця пропонує різні терміни перебування, зокрема тури вихідного дня. — "ГПУ"). — На річці лілії ростуть, значить, вода чиста, повітря свіже. А лікувальний басейн — це всі задоволення в одному: каскад води, гідромасаж, джакузі. Для спини ходжу на процедури по розтягуванню хребта спеціальними швейцарськими поясами. Тутешній курорт так сподобався, що заплатила ще за тиждень. Для органів дихання ходжу на спелеотерапію — спеціальне приміщення, де дихаєш солями. За кілька днів відчула полегшення. А який чудовий ландшафтний дизайн. Так усе ув'язується, так гарно. Для себе вирішила: приїду сюди і взимку.

В останні п'ять років курорт "Миргород" активно розвивається. У лікувально-діагностичну базу щороку вкладають понад $2 млн. А загалом за цей час у неї інвестували близько 90 млн грн із коштів підприємства. Відремонтували більш як 10 тис. кв. м житлових приміщень і сотні лікувальних кабінетів. Навіть люди, які відпочивають тут щороку, дивуються масштабам та швидкості цих змін.

Хто тут був, називають Миргород українською Швейцарією. Майже за століття існування курорт подарував здоров'я і незабутні враження мільйонам людей.

5

мільйонів гривень становили прибутки курорту торік. 2006-го підприємство заробляло 168 тис. грн.

1100

спеціалістів працюють на курорті. Близько 100 лікарів, з них п'ятеро — заслужені лікарі України, троє — кандидати медичних наук, понад третину лікарів мають вищу кваліфікаційну категорію. Вони активно співпрацюють з науково-дослідними центрами в Україні та за кордоном.

 

Які захворювання лікують

До складу санаторно-курортного комплексу входять чотири санаторії, що працюють весь рік:

"Березовий гай" спеціалізується на лікуванні цукрового діабету у дорослих та дітей, захворювань щитовидної залози.

У "Миргороді" лікують хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту, проводять реабілітацію після інсультів, а ефективне оздоровлення чорнобильців започаткували першими в Україні. Успішно лікують урологічні та гінекологічні захворювання, а також неспецифічні захворювання бронхо-легеневої системи.

У "Полтаві" займаються хронічними хворобами шлунку, печінки, жовчних шляхів, підшлункової та кишечника, захворюваннями опорно-рухового апарату. Проводять реабілітацію хворих після операцій на шлунку і видалення жовчного міхура. Діють три відділення для лікування недуг серцево-судинної системи, починаючи від гіпертонії до реабілітації після інфарктів міокарду та оперативних втручань на серці і судинах.

У "Хоролі", крім хронічних гастроентерологічних хвороб, лікують патології жіночих статевих органів, проводять реабілітацію після радикальної терапії з приводу онкологічних захворювань. Тут лікують безпліддя. Заклад спеціалізується на оздоровленні вагітних.

 

Зараз ви читаєте новину «"За 17 років я був у Миргороді 18 разів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути