вівторок, 29 січня 2013 06:00

Володимир Розуменко видаляє пухлини лазером

Автор: фото з сайта www.novaya.com.ua
  Київський онко-нейрохірург Володимир Розуменко біля кібер-ножа в центрі радіохірургії в Мюнхені, Німеччина. У радянські часи він отримав два патенти, але на них поставили гриф ”для службового користування”
Київський онко-нейрохірург Володимир Розуменко біля кібер-ножа в центрі радіохірургії в Мюнхені, Німеччина. У радянські часи він отримав два патенти, але на них поставили гриф ”для службового користування”

На рак хворіють близько 900 тис. українців. Щороку додається іще 160 тис. пацієнтів, умирають майже стільки ж. Ця статистика краща, ніж у розвинутих європейських державах, каже онко-нейрохірург професор 63-річний Володимир Розуменко. Він очолює клініку внутрішньомозкових пухлин Інституту нейрохірургії ім. Ромоданова.

— Середня тривалість життя в Європі 80-86 років. У нас — 68. Що старший вік, то більше хвороб, у тому числі й онкологічних. Впливає і користування електронікою, мобільними телефонами. Частіше хворіють на рак у тих країнах, де вживають генетично модифіковані продукти.

Можна застосовувати генетику в лікуванні пухлин?

— Розмови, що вже знайшли ген, через який росте пухлина, і що генна терапія вилікує рак, неправдиві. Якщо зупинити ген, який ділить онкоклітини, то розмноження здорових клітин також зупиниться. Те саме зі стовбуровими клітинами. Їх введення може активізувати процеси ділення хворих клітин. Також неможливо винайти вакцину від раку. Пухлина росте в організмі, він знає про неї та деякий час стримує. Згодом перестає боротись, онкологія швидко розвивається. Не можна проводити протипухлинну вакцинацію в дитячому віці. Невідомо, до чого це згодом призведе.

Хворі часто нарікають, що після хіміотерапії почуваються гірше.

— Немає препарату, що лікував би пухлину, як антибіотик — запалення. Препарати хіміотерапії пригнічують процеси обміну в пухлині, але водночас і в організмі, погіршуються показники крові. Відбувається сильна інтоксикація, на деякий час пухлина призупиняє рости. Але згодом стає агресивна, починає захищатися від препаратів хіміотерапії і росте з такою швидкістю, що її нічим не зупинити. Хворому важко пояснити, що без хімії він може прожити довше, ніж після неї. Окрім того, це дуже дороге лікування.

Яка альтернатива, якщо хімія не гарантує одужання?

— Застосувати променеву терапію лінійними прискорювачами. У всьому світі їх використовують 10 років, а в нас тільки починають. У країні є десяток таких апаратів, а потрібно 115, з розрахунку одна установка на 500 тисяч населення. У високорозвинутих державах — на 250 тисяч людей. Є державна програма, яка передбачає придбання цих прискорювачів. У Рівному такий апарат купив фонд Ріната Ахметова. У кожному регіоні є впливові люди, які могли би поставити хоча б один прискорювач на область. Існують гамма- й кібер-ножі, які дозволяють руйнувати невеликі пухлини мозку без розтину черепа. Інколи, щоб їх зменшити, застосовують променеву терапію, а коли пухлина "зморщиться" — оперують. Це вже роблять в Україні.

У Туреччині американці нещодавно відкрили центр онкології й презентували там останню установку — "ТруБім". Запрошували мене оцінити її. Поєднує всі радіохірургічні операції, які роблять лінійний прискорювач, кібер- і гамма-ножі. Проте навіть ця установка може не дати такого результату при пухлинах мозку, як оперування лазером із мультимодальною навігацією.  Це моя розробка. Такого ніде в світі більше не роблять. Провів 482 такі операції.

У чому особливість цієї методики?

— Є випадки, коли пухлину не вирізають, бо вона близько до зон, які відповідають за рух, мовлення, свідомість. Після операції пацієнт може стати інвалідом. За результатами досліджень створюю віртуальну тривимірну модель мозку. На неї наношу всі судини, нервові закінчення. Зображення пухлини розглядаю в комп'ютері віртуально з усіх боків, щоб відпрацювати найкращий покроковий план її видалення. Готуюся чотири дні. Операція триває до 7 годин. Навігаційна система підказує, на якій глибині та в яких структурах мозку я оперую з використанням лазера, та на якій відстані розташовані судини. Завдяки цьому операція минає майже безкровно. Лазером одразу опромінюю рештки пухлини, тому пацієнти не проходять цієї процедури після втручання. Якщо пухлина й росте повторно, то не так швидко. Лазер знищує бактерії, тому рана швидко гоїться. Пацієнт не лежить у реанімації, за вісім днів знімаю шви і виписую. Першу лазерну операцію зробив 30 років тому. Установку з урахуванням моїх розробок виготовили радянські конструктори, які працювали в космічній галузі.

Як ще застосовують лазер при пухлинах?

— У березні в Києві відбудеться конгрес із фотодинамічної терапії. Цей метод удосконалюють. Хворому перед опроміненням вводять фотосенсибілізатор. Це препарат, який за кілька годин виходить з організму, але залишається в пухлині, бо вона його накопичує. Вона стає чутливіша до лазерного опромінення. Коли на неї скеровують промені лазера, здорові клітини залишаються живі, а ракові вмирають. У радянські часи я отримав два патенти щодо цієї розробки. Але на них поставили гриф "для службового користування" і не дозволили застосовувати на практиці, бо тоді в світі такого ще не винайшли. Тепер це дозволено за кордоном, і в нас будуть презентувати результати досліджень.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Розуменко видаляє пухлини лазером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути