вівторок, 20 січня 2009 14:09

Володимирові Зубу вшили у живіт штучну сітку

Автор: фото: Любомир Маркевич
  У Кам’янко-Бузькій районній лікарні на Львівщині Володимирові Зубу вирізали велику грижу й залатали м’язи живота поліпропіленовою сіткою. Операцією керував хірург зі Львова Андрій Чикайло (у центрі). Вона тривала 3 години
У Кам’янко-Бузькій районній лікарні на Львівщині Володимирові Зубу вирізали велику грижу й залатали м’язи живота поліпропіленовою сіткою. Операцією керував хірург зі Львова Андрій Чикайло (у центрі). Вона тривала 3 години

У Кам"янко-Бузькій районній лікарні на Львівщині прооперували Володимира Зуба, 23 роки. Чоловік мав гігантську грижу. Лікарі використали багатошарову поліпропіленову сітку "Просід". Її виготовляє американська фірма "Етікон" компанії "Джонсон і Джонсон". Сітка слугує за латку, залишається в організмі.

Оперувати грижі з використанням поліпропіленової сітки в Україні розпочали з 2006 року.

У палату до Зуба ідемо з хірургом Кам"янко-Бузької лікарні 46-річним Володимиром Кириличем.

— У хлопця це вже третя операція за два роки. Попередні дві були на підшлункову залозу, — каже Кирилич. — Першу робили в нас у райлікарні, тоді й звернули увагу на хлопця. У нього розійшлися м"язи живота, й лише шкіра стримувала внутрішні органи. Та надто довго такий тиск вона не витримала б. Гігантська грижа була за розміром із кілька кулаків. Знали, що хлопчина з неблагополучної сім"ї і необхідних грошей на лікування не має.

Володимир Зуб живе в товариша на квартирі в Кам"янці-Бузькій. Більше року тому посварився з матір"ю та братом. Вони вигнали його з дому. Батька не знає від народження. На життя заробляє різноробом.

На тумбочці біля ліжка Володимира лежить пачка цигарок "Бонд", електронна гра "Тетріс" та апельсини. Рідні в лікарню не приходять.

— Грижа в мене вже близько двох років. Деякий час працював на будівництві, доводилося важко попрацювати, — зітхає Володимир Зуб. — Напевне, там її й заробив. Звісно, що заважала нормально жити, але що я міг зробити? Лікарі сказали, що там лише на якусь сіточку треба більше десяти тисяч гривень. Грошей вистачає лише на продукти.

Хворий відновлюється за два місяці

Оперували Зуба 25 грудня. На допомогу запросили хірурга Андрія Чикайла зі Львівської обласної лікарні. Операція тривала понад 3 год. Для неї використали сітку "Просід" площею 900 кв. см. Її вартість $2,5 тис. Гроші зібрали місцеві чиновники й депутати.

— Грижа живота — розповсюджене захворювання, операція складна, — каже головний лікар Кам"янко-Бузької лікарні Олександр Ковальчук, 56 років. — Використання поліпропіленових сіток зменшує кількість рецидивів удесятеро. Зуба прооперували успішно. Після операції забезпечили хлопця ліками, а це більше 5 тисяч гривень.

Термін повного відновлення після операції — два місяці.

— У Європі 80 відсотків операцій на грижі проводяться за допомогою сіток, а в Україні — менше 40 процентів, — каже фахівець із продукції "Етікон" Роман Саламаха, 39 років. — У Західній Україні торік це була єдина операція, коли ставили "Просід" площею 900 квадратних сантиметрів. У минулі роки ці складні операції робили в клініках Києва. Здається, також у місті Краснодон на Луганщині.

Зараз ви читаєте новину «Володимирові Зубу вшили у живіт штучну сітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути