— Кілька тижнів болить голова, аж паморочиться. Тиск то падає, то різко піднімається. Очі сльозяться і болять, — розповідає полтавка 27-річна Юлія Бережна, працює касиром у торговельному комплексі. — Вирішила здати аналізи.
Лікар сказав Юлії: "Нічого страшного, звичайний авітаміноз". Порадив зробити "вітамінну бомбу". На неї треба по склянці волоських горіхів, ізюму, кураги, один лимон. Все перемолоти на м'ясорубку і додати пару ложок меду. Перемішати, поставити в холодильник. Їсти щодня вранці на голодний шлунок по десертній ложці.
Навесні майже у всіх людей не вистачає в організмі вітамінів. За зиму витрачають їх найбільше, не отримують від сонця вітаміну Д.
— Більшість людей потерпають від гіповітамінозу, тобто дефіциту вітамінів в організмі. Авітаміноз — це їх повна втрата. Така хвороба трапляється рідко, — каже головний пульмонолог Полтавської області Наталія Бандалєтова, 60 років. — Весною люди стають дратівливими, депресивними, швидко втомлюються, їм постійно хочеться спати. Це свідчить про недостатню кількість вітамінів в організмі.
Якщо ламаються нігті, випадає волосся, з'являється сухість шкіри — не вистачає вітамінів А, Е. Людина нервує, погіршується пам'ять, тиск "скаче", німіють кінцівки — бракує вітамінів групи В. Якщо недостатньо вітаміну С — кровоточать ясна.
— Вітаміни А та Е — жиророзчинні. Щоб вони краще засвоювалися, в організм із ними мають потрапляти ще якісь жири. Наприклад, терту моркву слід заправляти олією. Інші вітаміни розчиняються у воді. Передозувати їх майже неможливо.
Відновити баланс в організмі найлегше через харчування. Дієтологи радять готувати їжу на пару. Так в овочах зберігається більше поживних речовин.
— Вживайте багато салатів, зелені. Корисні щавель, кропива. Їжте гранати, у них багато заліза. Ківі — фрукт, в якому є майже всі вітаміни. Добре було б щодня з'їдати по два ківі. Синтетичні вітаміни не варто приймати частіше одного разу на рік.
Коментарі