четвер, 16 червня 2022 00:20

Тривожність спричиняє збій у всьому організмі

Автор: PEXELS-COTTONBRO
  За годину до сну не варто читати новини у смартфоні і дивитись інформаційні передачі  по телебаченню. Спати краще у темному приміщенні з температурою не вище 18 градусів
За годину до сну не варто читати новини у смартфоні і дивитись інформаційні передачі по телебаченню. Спати краще у темному приміщенні з температурою не вище 18 градусів

— Більшість українців із 24 лютого живуть із тривожністю, — каже неврологиня 38-річна Ольга Ярушковська із Запоріжжя. — Цей стан проявляється втомою, сонливістю, шлунково-кишковими розладами, підвищеною пітливістю, прискореним диханням та серцебиттям.

Людина постійно пригнічена, має різкі перепади настрою, слабкість. Уранці не може підвестися з ліжка, постійно непокоїться про життя.

— Найчастіший прояв тривожного розладу — безсоння, — каже лікарка. — Це знижує якість життя. Людина не може сконцентруватися на буденних справах, роботі, дітях. Недосипання впливає на весь організм. Ослаблює імунну систему, може призвести до діабету, проблем із тиском, ожиріння, інсульту, психічних розладів.

Норма сну залежить від віку. 7 год. — мінімальна кількість часу для дорослого.

— Новонароджені мають спати 14–17 годин, — продовжує Ярушковська. — 2–3-місячні — 12–16, 1–2 річні –11–14, дошкільнята 10–13, школярі 9–12, підлітки 8–10, дорослі 7–9 годин.

— У наш час важко говорити про спокійний сон, — говорить Ольга Ярушковська. — Особливо під час постійних загроз ракетних ударів чи коли ви живете в окупації. Але треба знаходити час на відпочинок, інакше в організмі почнуться збої.

Перед сном радить виконувати фізичні вправи для заспокоєння.

— Є практика "4–7–8". Треба видихнути через рот все повітря. Стулити губи й вдихати через ніс протягом 4 секунд. Затримати дихання на 7 секунд. Потім видихати 8 секунд.

Прогресивна м'язова релаксація передбачає напруження м'язів. У такому стані треба протриматися якомога довше, а потім різко розслабити все тіло. Завдяки цьому автоматично спаде напруга.

— Напружувати та розслабляти всі частини тіла можна по черзі із паузою в 10 секунд між новим підходом. Наприклад, брови, ноги, сідниці.

Якщо є проблеми із засинанням, радить військовий метод. Слід розслабити все обличчя, м'язи всередині рота, тіло та опустити руки вздовж нього. Видихнути. Протягом 10 сек. подумати про щось приємне.

— Спати раджу в темному приміщенні при температурі 18 градусів тепла. За 2 години до сну можна прийняти теплу ванну — це розслабляє. За годину раджу відкласти смартфони, не переглядати новини, випити трав'яний чай, — розповідає Ярушковська. — Снодійні краще не вживати. До них легко звикнути.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Тривожність спричиняє збій у всьому організмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути