понеділок, 23 жовтня 2017 00:50

Спину школяра батьки мають оглядати раз на місяць

Автор: www.komus.ru
  Від важких речей деформується хребет, який активно росте в дітей. Не рідкість, коли портфель важить більш як 10 відсотків їхньої власної ваги
Від важких речей деформується хребет, який активно росте в дітей. Не рідкість, коли портфель важить більш як 10 відсотків їхньої власної ваги

— У першокласників болить спина через незвичку, а в старших учнів від важких ранців, — каже столичний ортопед Олег Лук'янець, 51 рік. — Меншим дозволяють носити по одній-дві книжки щодня. Бо і підручників багато, і самі ранці виготовляють важкими.

Від важких речей деформується хребет, який активно росте в дітей. Не рідкість, коли портфель важить більш як 10% їхньої власної ваги.

— Можна перейти з паперових підручників на електронні, але тоді з'являється нова проб­лема — псується зір, — додає Лук'янець.

Радить батькам оглядати спини дітей хоч раз у місяць. Хребет і міжсіднична складка повинні формувати рівну лінію.

— Найпоширенішою проблемою школярів є викривлення хребта. Воно порушує дихання та кровообіг. При поганій поставі дитина швидко втомлюється.

Також негативно впливає малорухливий спосіб життя.

— Брак свіжого ­повітря та постійні навантаження на спину при тривалому сидінні чи носінні портфеля шкодять поставі. При тривалому сидінні голова дитини тисне на хребет і здавлюються міжхребцеві диски. Від цього болить спина й школяр сутулиться. У рухливих дітей таких проблем ­немає.

Поставу покращують заняття лікувальною фізкультурою і масаж.

— Не потрібно змушувати та виганяти дитину на кілька годин на вулицю. Треба рухатися хоча б годину на день, але інтенсивно. Мова йде не обов'язково про біг. Підійде їзда на велосипеді, спортивна секція чи танці.

Під час руху зміцнюються скелет і м'язи. Активізуються кровоток і приплив кисню до всіх органів, що корисно для серця та нервової системи. Від цього знижується напруга і краще засвоюється інформація.

— Дивуюся батькам, які купують м'який матрац, коли дитина скаржиться на біль у спині. Тоді ситуація лише погіршується. Матрац продавлюється під тілом і м'язи замість відпочинку постійно напружені. Від цього застоюється кров і болить спина. Під час сну вона повинна бути пряма. Тому краще купувати жорсткий або середньо-жорсткий матрац.

Проблеми з хребтом часто плутають із запаленнями нирок. В обох випадках болить поперек. Якщо біль постійний і посилюється від легкого постукування, радить здати аналіз сечі та пройти УЗД нирок.

2 кілограми має важити ранець першокласника згідно з розпорядженням МОЗ. Щороку дозволяють додавати по 0,5 кг ваги.

Зараз ви читаєте новину «Спину школяра батьки мають оглядати раз на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути