Ексклюзиви
четвер, 24 грудня 2009 22:48

Слухові апарати стимулюють мозок

— Якщо ви або хтось із ваших близьких почали недочувати, негайно йдіть до лікаря, — радить сурдолог із Центру реабілітації слуху Вінницької обласної клінічної лікарні ім. Пирогова Володимир Гаврилюк. — Зволікання може обернутися втратою розбірливості мови. Людина не зможе аналізувати звукову інформацію. А це вже трагедія.

Проблемами слуху лікар займається 24 роки. Каже, що нескоректована втрата слуху не лише погіршує якість життя. Оскільки слухові нерви не виконують своєї функції і звукові сигнали більше не поступають до головного мозку, він "забуває" звуки і вже не може їх розуміти. Слуховий центр мозку зберігає звуки три роки після втрати слуху. Через п"ять-сім років розбірливість мови втрачається назавжди.

— Якось рідні привезли з віддаленого села дідуся. Кажуть, похрипли кричати до нього. За допомогою спеціальної комп"ютерної програми ми підібрали йому слуховий апарат. Але марно: чути він чує, а нічого не розуміє. Усе, кажу, купіть дідусеві блокнот,  почепіть олівець на шию і пишіть йому, коли хочете, щось сказати. Бо навіть найсучасніший цифровий слуховий апарат Oticon за 16 тисяч гривень йому вже не допоможе.

У кабінеті слухопротезування Центру реабілітації слуху є близько 100 моделей слухових апаратів різних виробників та цінової категорії — від найпростіших лінійних до сучасних автоматичних і цифрових.

— Більшість молодих людей віддають перевагу апаратам "невидимкам", — продовжує Володимир Гаврилюк. — Все-таки існує психологічний бар"єр між слабочуючими людьми, що потребують слухопротезування та слуховими апаратами. Але я завжди кажу пацієнтам: відсутність апарату більш помітна, аніж його наявність.

Який саме слуховий апарат потрібен людині, повинен визначити кваліфікований спеціаліст.

— Порушення слуху в кожного пацієнта має свої особливості. Хтось втрачає слух через  вірусні захворювання (грип, краснуха тощо), хтось через черепно-мозкові чи баротравми,  ще інші через шийний остеохондроз, вплив токсичних речовин чи роботу в умовах шуму та вібрації. Є спадкові та вроджені вади слуху. Тож вибір слухового апарату має бути індивідуальним. Неправильно підібраним апаратом можна завдати акустичної травми і ще більше погіршити ситуацію, — наголошує лікар.

Придбані у Центрі реабілітації слуху апарати забезпечені гарантійним і післягарантійним сервісним обслуговуванням. У поліклініці "пироговки" є кабінет, де можна відремонтувати зіпсований апарат.

Інвалідів усіх категорій, пенсіонерів, дітей і студентів, які потребують слухопротезування, беруть на облік для безкоштовного забезпечення слуховим апаратом за рахунок місцевого бюджету.

Зараз ви читаєте новину «Слухові апарати стимулюють мозок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути