Ексклюзиви
пʼятниця, 15 жовтня 2010 02:52

Сира картопля усуває болі в суглобах

Киянка Вікторія Потулак, 28 років, працює за комп'ютером в офісі мобільної компанії. Щодня просить колегу розім'яти їй шию, у другій половині дня п'є таблетки від головного болю. Скаржиться на заніміння шиї та плечей, мігрені.

— Була в лікаря, виміряла тиск. Запитав, ким працюю, — говорить Вікторія. — Написав, що в мене остеохондроз шийного відділу хребта. Порадив зарядку, більше рухатися, масаж. Я все перепробувала, але мені тільки гіршає. Допомагають лише знеболювальні таблетки.

Остеохондроз називають хворобою століття, бо на нього страждають майже всі люди, каже столичний вертебролог Анатолій Цибулько, 46 років. Причина хвороби в руйнуванні клітин міжхребцевих дисків, зв'язок та суглобів хребта. Через його неправильну поставу може виникнути грижа.

— Ми постійно сидимо, а клітинам дисків для нормальної роботи, потрібне живлення. Його вони можуть отримати лише під час ходи. Коли ж людина сидить чи стоїть, клітини виснажуються.

Через надмірні навантаження оболонка диска розривається й у хребтовий канал випирає желеподібне ядро. Воно може защемити нерви та судини спинного мозку, через що починає боліти хребет. У народі про такий стан кажуть: "Диск вискочив". Лікуватися йдуть  до костоправів, аби поставили його на місце.

— Нічого у хребті вправити неможливо, це нонсенс, — каже Анатолій Цибулько. — Можна розвантажити суглоби, що дасть тимчасове полегшення. Але вправити диск лікар не може — він не має до нього доступу, хіба що під час операції. Диск розташований ближче до живота, ніж до спини.

Обов'язкова умова для  лікування — рухливий спосіб життя, багатогодинна хода.  Для нормального добового живлення хребта достатньо дві години ходити. Діти мають проходити 20 кілометрів, дорослі — 10, у похилому віці — 15.

Біль у спині в 90% спричинений остеохондрозом. Лікарі поділяють його на шийний, грудний, поперековий, крижовий.


Травматолог-ортопед, нейрохірург Андрій Юрценюк, 35 років:

— При шийному остеохондрозі хворого турбують пекучий біль у ділянці плечового суглобу та шиї, головний біль, запаморочення. Грудний остеохондроз проявляється болями між лопатками, що можуть віддавати допереду в ділянку серця та груднини. Найбільш розповсюджений поперековий остеохондроз, його ще називають радикуліт або люмбаго. Це пекучий, стріляючий біль у попереку.

Зняти гострий біль при остеохондрозі можна знеболювальними препаратами — диклофенак, кетанов, дексалгін та спазмолітиками — но-шпа, мідокалм. Під час ремісії хворим призначають ліки, які покращують структуру хряща та кровообіг у хребті, — терафлекс, структум, дона, хондроітін з глюкозаміном та інші.

З фізіотерапевтичних процедур  я б рекомендував теплові процедури, родонові, грязеві та хвойні ванни. Ефективна лікувальна гімнастика. Під час загострення вправи треба робити повільно та обережно. Коли болю немає, тренування можуть бути інтенсивнішими з гантелями чи на тренажерах. Дуже корисне плавання. Курси масажу потрібно повторювати 3–4 рази на рік, більше рухатися та спати на твердому ліжку.

Зараз ви читаєте новину «Сира картопля усуває болі в суглобах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути