
— Хто посіє льон, той пожне золото, — каже українська приказка. Це чиста правда, бо льон — скарб для здоров'я. Щороку це підтверджують нові дослідження. Якщо їсти насіння регулярно, це продовжить вам життя, — розповідає віце-президент асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська.
Насіння льону на 62% складається з омега-3 жирних кислот. Вони зменшують ризик інфарктів та інсультів, зміцнюють судини й серце.
— Для профілактики достатньо однієї-двох чайних ложок на день. Його кладуть у будь-яку їжу, особливо в салати. У гарячі страви додавайте перед поданням. Насіння льону — гарна профілактика раку. Якщо споживати роками, ризик пухлин меншає удвічі-тричі.
Насіння льону зменшує нездужання при клімаксі, каже лікар.
— 2007 року дослідження показало, що дві столові ложки лляної олії на день, домішаних у каші, сік або йогурт, зменшують частоту нападів. В жінок не прискорюється серцебиття, не паморочиться голова й не червоніє шкіра. Стають спокійніші, рівень гормонів нормалізується. 40 грамів насіння на день — це м'який замінник гормональної терапії. Щоб був ефект, важливо вживати льон щодня протягом двох-трьох місяців. Тоді зробити перерву на місяць — і знов.
Оксана Скиталінська пропонує коктейль із лляного насіння, корисний для всіх.
— Збийте у блендері склянку кефіру 1,5 відсотки жирності, 2 чайні ложки насіння, пів-чашки сезонних ягід і чверть банана. Вживайте напій щодня замість сніданку. Та за пару годин обов'язково перекусіть. Курс — місяць-три. У поєднанні з ранковими пробіжками результат буде помітний і на обличчі, і на фігурі. Шкіра помолодіє, перестає боліти голова, травлення прийде до норми.
Замість білого хліба купуйте чорний
Природа запрограмувала людей жити 100–120 років, каже Оксана Скиталінська. Чайна ложка насіння льону щодня додасть п'ять-десять років. Радить відмовитися від ковбас, магазинних соусів і тіста.
— Шкодять продукти з білих борошна й цукру. Замість білого хліба купуйте чорний з борошна грубого помелу, бажано з висівками. Рослинну олію замініть на оливкову. Кладіть у страви якнайменше солі.
Коментарі