вівторок, 06 серпня 2019 06:00

Ранні сколіози лікують ростучою конструкцією

 

— Сучасна медицина добре навчилася боротися з підлітковими сколіозами, — розповідає Ігор Ігоревич Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії. — Вчасно виконана операція і встановлення імплантатів дозволяє вирівнювати спину майже до нуля. Але залишається питання, що робити з викривленням у дітей віком від 5 до 10 років.

— Їх називають "сколіози раннього виникнення", — продовжує нейрохірург. — Укріплювати спину класичною металевою конструкцією не можна, доки не закінчиться ріст. Чекати теж не можна. Доки дитина виросте, викривлення може сягнути 150 градусів. І це не тільки горб і нерівна спина, а й проблеми з внутрішніми органами — легенями, серцем. У таких випадках встановлюють конструкцію, що росте разом із пацієнтом.

Технологія ростучого стержня — це серія операцій. Її застосовують для дітей від 5 до 12 років, які мають вроджений сколіоз із великим кутом викривлення. Або якщо недуга сильно прогресує.

— Під час першої операції у хребет вживляємо гвинти зі стержнями, що можна з часом розтягувати, — пояснює Курілець. — Це дозволяє збільшувати довжину конструкції з ростом хребта. Кожні 8–12 місяців відбувається міні-операція, тривалістю 15–20 хвилин. Під час неї конструкцію подовжуємо. Останню робимо, коли ріст дитини припиняється. Тоді точки, в яких конструкція рухається, додатково скріплюємо. Так вона залишається на все життя.

На відміну від звичайної операції на хребті, в ростучій конструкції вісім імплантатів замість 24. ­Пацієнт втрачає менше крові й одужує швидше.

— Була в нас пацієнтка з Вінниці. Чотири роки тому, коли їй було 8, установили подібну конструкцію. Тоді викривлення вже становило 70 градусів. Вирівняли до 30. Потім щороку подовжували. Тепер готуємо до фінальної операції. Тоді остаточно вирівняємо й закріпимо хребет. Дівчина житиме нормальним життям.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії відбуваються за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Лип­ська, 11, 2-й поверх. Тел.: 0(44) 592 90 79, 592 68 78.

м. Стрий, Львівська область. Стрий­ська центральна районна лікарня, вул. Ольги Басараб, 15, 7-й поверх.

Тел. 0(67) 891 00 00

м. Кременчук, Полтавська область. Кременчуцька перша міська лікарня, вул. Овксентія Богаєвського, 60/1.

Тел. 0(99) 309 20 21

Ліц. АВ №554809 від 20.09.2010 року

Зараз ви читаєте новину «Ранні сколіози лікують ростучою конструкцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути