вівторок, 12 листопада 2019 00:40

Рак щитовидної залози частіше буває в жінок

Автор: petrov72.ru
  Під час біопсії тонку голку під контролем датчика вводять у вузол в щитоподібній залозі. Беруть на аналіз клітинну рідину
Під час біопсії тонку голку під контролем датчика вводять у вузол в щитоподібній залозі. Беруть на аналіз клітинну рідину

— Сходила на огляд щитовидки. Знайшли вузли. Я злякалася. Лікарі заспокоїли. Мовляв, наглядатимемо, може все обійдеться. Так протягнула три роки і все одно лягла під ніж, — розповідає 35-річна Ельвіра Крупська з міста Лубни Полтавської області. — Контур у вузлів спочатку був рівний, а потім почав розтягуватися.

Жінці зробили УЗД і біо­псію. Тонку голку під контролем датчика ввели у вузол. Із нього взяли на аналіз клітинну рідину. Процедуру зробили без знеболення.

— Треба, щоб два генетики розшифровували результати біопсії, — каже столичний ендокринолог Лариса Корольчук, 49 років. — Вони складають молекулярний портрет пухлини. Чи агресивна — покажуть маркери. Це білки, що виробляють клітини пухлини. Якщо маркерів багато, значить, утворення агресивне і його краще видалити.

Рак щитовидної залози час­тіше буває в жінок.

— Остаточної відповіді, чому саме так — немає. Можливо, через більшу чутливість гормонів. Але цей вид раку легко піддається лікуванню. Навіть на останніх стадіях.

При невеликих вузлах не обов'язково вирізати всю щитовидку. Достатньо тільки злоякісні утворення.

— Видаляти пухлину можна, якщо не більша за 10 міліметрів і немає метастаз у лімфовузлах. Якщо більша, то щитовидну залозу вирізають повністю.

Операцію роблять через малі розрізи, майже проколи. Тому шрамів не залишається. Для цього використовують інструменти з мікроскопічною камерою.

— Буває, що вузли не злоякісні, але їх люди все одно просять забрати. Комусь здавлює трахею і заважає дихати, а комусь не подобається естетичний вигляд. У стрункої людини з високою шиєю вузол більше випирає. У того, хто має коротку шию та широкі плечі — він росте всередину. Тоді пухлину можна побачити тільки на рентгені.

Після операції варто менше нервувати. Стреси виснажують нервову систему. У таких пацієнтів може змінитися голос, стати хрипким через зниження еластичності м'язів гортані. Деякий час після операції може спостерігатися оніміння рук через видалення залоз і гірша рухливість шиї.

Зараз ви читаєте новину «Рак щитовидної залози частіше буває в жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути