Ексклюзиви
четвер, 24 квітня 2008 18:37

Рак щитовидки не заважає народжувати

Автор: фото: Євгенія ГОНТАР
  Наталія Антоненко на 14-му тижні вагітності. Жінка почувається добре. Каже, токсикоз її не турбує
Наталія Антоненко на 14-му тижні вагітності. Жінка почувається добре. Каже, токсикоз її не турбує

Наталія Антоненко, 27 років, живе і працює у Києві, хоча родом із Ніжина Чернігівської області. Жінка на 14-му тижні вагітності. Каже, почувається добре, токсикоз її не турбує. А п"ять років тому, за порадою гінеколога, змушена була робити аборт.

 — У п"ятнадцять років мені вирізали щитовидну, — розповідає шатенка. — Діагноз був карцинома (різновид раку. — "ГПУ"), перша стадія. Після цього я перебувала на обліку в ендокринолога та гінеколога у Ніжині. Про вагітність дізналася 2003-го.

Гінеколог порадила жінці аборт. Мовляв, можуть бути ускладнення. Жінка тоді була на восьмому тижні вагітності.

— Гінеколог сказала, що з таким діагнозом не зможу народити здорову дитину. Можливо, якби мене тоді хтось підтримав, я б сходила до іншого лікаря. Але то був серпень. Знайома лікарка зі столичного Інституту ендокринології була у відпустці. І я зробила аборт.

Пізніше Антоненко дізналася, що дитину можна було залишити. Лікарі стверджують, що питання про переривання вагітності повинні вирішувати кілька медиків. Серед них ендокринолог. Першими в Україні таких хворих почали курувати лікарі столичного Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМНУ.

— Якщо у майбутньої мами папілярна диференційована карцинома, їй роблять операцію. Найоптимальніше вирізати пухлину на другому триместрі, — пояснює Юлія Давидова, 39 років, головний науковий співробітник акушерського відділення для вагітних з екстрагенітальною патологією. Вона опікується такими хворими. Наталія Антоненко теж народжуватиме у цьому відділенні.

Народжують здебільшого самотужки

Коли прооперують вагітну, ендокринолог їй прописує леватороксин. А через місяць-півтора після пологів мама проходить курс лікування радіоактивним йодом.

— Жінки народжують здебільшого самотужки. Зі ста п"ятидесяти лише п"ятьом робили кесарів розтин, — говорить Юлія Володимирівна. — Буває, плід великий, лежить неправильно або перейми слабкі. Також робимо кесарів розтин, якщо у мами є післяопераційні ускладнення — пошкоджені нерви горла.

Киянка 37-річна Олена 9 квітня народила двійню: хлопчика та дівчинку. Жінці робили кесарів розтин, плоди лежали неправильно.

— У мене теж був рак щитовидної залози другої стадії, але я пролікувалася до вагітності, — розповідає Олена, перебираючи косу. — Про проблему дізналася у тридцять два. Але тоді писала наукову роботу, тому відклала лікування.

Щитівку жінці видалили у 2003 році. Ще рік вона проходила курс йодотерапії в онкоцентрі на Верховинній.

— Багато жінок бояться, що від радіоактивного йоду випаде волосся, — каже Олена. — Це неправда. Погляньте, яке моє густе та довге. Коли мені торік дозволили планувати вагітність і порадили звернутися в Інститут педіатрії — була найщасливішою.

Жінку одночасно вели дільничний ендокринолог та гінеколог. Каже, вагітність перенесла легко, бо дотримувалася режиму, слухала лікарів і думала про приємне. Найбільше переживає, що не годуватиме дітей груддю.

— Таку рекомендацію дають ендокринологи, — пояснює лікар Давидова. — Під час вагітності мама вживає ліки, вони з молоком можуть передатися дитині. Тому зупиняємо лактацію. Мами це розуміють і не ризикують.

Як знайти

Інститут педіатрії акушерства та гінекології АМНУ розташований у Києві по вул. Мануїльського, 8. Щоб записатися на прийом до Юлії Давидової, телефонуйте: (044) 483 63 43.

Зараз ви читаєте новину «Рак щитовидки не заважає народжувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути