понеділок, 05 червня 2017 05:00

При раку важлива не стадія, а агресивність пухлини

Автор: ФОТО З САЙТА www.zdorovia.net.ua
  Аналіз крові на ”онкомаркери” у сучасній онкології має обмежене значення. Бо не дає повної картини про хворобу
Аналіз крові на ”онкомаркери” у сучасній онкології має обмежене значення. Бо не дає повної картини про хворобу

— Є багато помилкових суджень про рак. Через це онкологію, буває, виявляють запізно, — каже Дмитро Шамрай, хірург Національного інституту раку.

— При раку важлива не стадія, а агресивність пухлини і те, який орган вона вразила. Наприклад, ми знаємо, як лікувати рак товстої кишки з метастазами так, щоб пацієнт прожив п'ять років. З іншого боку, пацієнти з раком підшлункової залози II стадії живуть 15 місяців.

Є кілька важливих тез про онкологію, які має знати кожна людина, наголошує Дмитро Вікторович.

— Найперше, що треба запам'ятати — нетрадиційна медицина не здатна вилікувати рак. Також варто замислитися, коли лікар призначає вам "онкомаркери". Це аналіз крові, який у сучасній онкології має обмежене значення. Бо не дає повної картини про хворобу. Замість нього краще більш детально обстежити орган, який уразила пухлина. Третій факт — треба пройти комплексне лікування. Основні методи, якими лікують рак — це операція, "хімія" та променева терапія. Результат настає, коли використовують усі три.

Часто пацієнти ігнорують симптоми, що можуть бути "попереджувальними знаками" раку, каже нейрохірург і головний лікар "Кіберклініки Спіженка" Антон Шкіряк.

— Це різке схуднення, коли не сидите на дієті й мало рухаєтеся. Може бути тяжкість у шлунку, навіть коли поїли зовсім небагато. Слабкість, апатія, сонливість — теж мають насторожити.

Симптоми залежать від того, який саме орган уражений. При перших стадіях раку також може бути задишка, загрудинний біль, порушення сечовипускання. Має насторожити поява вузлів і горбів будь-де на тілі.

Європейці обстежуються щороку

Рак в Україні виявляють пізно й тому, що більшість людей боїться обстежуватися, каже нейрохірург Антон Шкіряк.

Розвіяти страх обстежуватися можна лише роз'яснювальною роботою, додає він.

— Ще з часів СРСР у нас нікуди не поділася ідеологія — "доки не ходжу до лікаря, нічого не болить". Але ніде в цивілізованому світі такого немає. У Європі, де є страхова медицина, від пацієнта вимагають щороку проходити обстеження. Від Європи у своєчасній діагностиці раку, та й інших хвороб, ми відстаємо на десятиріччя.

Також лікарю часто доводиться чути від пацієнтів фразу "а я думав, воно саме пройде". Або "я лікувався народними методами у ворожки". Це катастрофічно шкодить здоров'ю, додає Шкіряк.

— Українцям треба зрозуміти: обстеження рятує життя. От коли ми це зрозуміємо, то й запущеної онкології стане менше.

Зараз ви читаєте новину «При раку важлива не стадія, а агресивність пухлини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути