понеділок, 21 січня 2019 07:56

При переломах забороняють використовувати зігрівальні мазі

Автор: WWW.LIVEJOURNAL.COM
  Після падіння обов’язково слід звернутися у травмпункт. Якщо кістки зростуться неправильно, рука чи нога вже не працюватиме, як треба
Після падіння обов’язково слід звернутися у травмпункт. Якщо кістки зростуться неправильно, рука чи нога вже не працюватиме, як треба

— Так упала наприкінці зими торік, що до Великодня на милицях стрибала. Хто паски пече, а я гіпс знімаю, — розповідає 49-річна Любов Галевич із міста Сокиряни Чернівецької області. — Вже збиралася причепити до черевиків льодоступи, та боюся, що люди не зрозуміють. Думала натерти підошву наждачним папером, але взуття нового жаль. Доводиться ходити, тримаючись за паркани.

— На слизьку дорогу вибирайте взуття з рифленою підошвою і високою шнурівкою. Вона міцно фіксує гомілковостопний суглоб і зменшує ймовірність підвертання ноги, — говорить Юрій Форосенко, 47 років, ортопед-травматолог із Київської міської клінічної лікарні №17. — Ходити потрібно дрібними кроками, злегка зігнувши ноги в колінах.

При падінні люди інстинктивно виставляють руку вперед, щоб пом'якшити удар об землю.

— Без проходження курсу підготовки спецназівця чи каскадера, людина не зможе правильно впасти. Там вчать згрупуватися за долі секунди. Впавши на бік, можна зламати ключицю чи ушкодити скроневу кістку, що набагато гірше, ніж перелом променевої. Після падіння треба піти в травм­пункт. Краще витратити кілька годин у черзі, ніж місяцями лікувати наслідки травми. Якщо кістки зростуться неправильно, рука чи нога вже не працюватиме, як треба.

При переломі травмуються сухожилля і ушкоджуються судини. Кров виливається в підшкірну жирову тканину і виникає синець. Наприклад, при пошкодженні гомілковостопного суглоба в тканинах збирається майже дві склянки крові. Щоб кров не приливала до місця травми, слід підняти ушкоджену кінцівку. Руку — на подушці, а ногу — під кутом 40 градусів.

— Якщо при падінні розірвалася судина, треба її перетиснути. Чи одразу накласти ­холод, щоб артерія звузилася. Та не за 2 години, тоді організм ­закриє судини сам, але набряку вже не уникнути.

Коли минула майже доба після падіння, вже шкідливо прикладати холод.

— Кров — середовище для розмноження мікробів. Якщо в організмі є вогнище інфекції, то її збудники разом із кровотоком потрапляють на місце травми. За тривалого охолодження знижується не тільки приплив крові, а й зменшується імунітет. Тоді в бій вступають мікроби. Починаються запалення і нагноєння. Краще за кілька годин після забою для покращення циркуляції крові прикладати сухе тепло. Від цього гематома почне поступово розсмоктуватися. Особливо воно потрібне, якщо в людини підтвердили розтягнення зв'язок.

Знеболювальні мазі не допомагають, бо не проникають у зону перелому через шкіру. Краще втирати засоби на основі кінського каштана, що нормалізують кровообіг і зменшують набряк.

— Я забороняю пацієнтам із такими травмами користуватися зігрівальними мазями. Забій або перелом це ж не радикуліт. Вони тільки підвищують температуру в ушкодженому місці, — додає Юрій Форосенко.

54 види досліджень зможуть проходити українці, згідно з урядовою програмою "Безкоштовна діагностика". Зокрема 20 аналізів, шість видів УЗД, чотири види біопсії, мамографія, п'ять видів рентгена й інше. На реалізацію програми в бюджеті заклали 2 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «При переломах забороняють використовувати зігрівальні мазі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути