Ексклюзиви
понеділок, 16 вересня 2019 07:46

Поліпи в кишківнику видаляють петлею

Автор: MED.VESTI.RU
  Організм на наявність поліпів перевіряють колоноскопією. В ­товсту кишку вводять катетер із камерою на кінці
Організм на наявність поліпів перевіряють колоноскопією. В ­товсту кишку вводять катетер із камерою на кінці

— До проблем із туалетом звик. Донька винить, що це все моя звичка тісненько поїсти і лягти, щоб сало зав'язалося. Але я ж як нароблюся на городі, то, здається, вола б з'їв, — скаржиться Ігор Осипенко, 57 років, із міста Стебник Львівської області. — Особливо часто таке буває, як помотають нерви на роботі. Після того в мене "затримка" до тижня буває. Тоді п'ю проносні жменями.

— Вік і стреси — найбільші вороги кишечника. З часом погіршується кровопостачання та сповільнюється його моторика. Але на проносні не треба підсідати. Вони токсичні й спричиняють залежність. Поступово кишка перестає реагувати на малу дозу, доводиться її збільшувати, — наголошує Федір Ковальчук, 43 роки, столичний проктолог. — Закрепи бувають у людей, які мало рухаються та п'ють мало води. Їм слід їсти більше клітковини. Від цього покращиться просування їжі.

Клітковина є в каші із цільного зерна та в пророслому зерні. Вівсянка швидкого приготування не підходить. У ній багато вуглеводів, але мало клітковини. Треба замочити вівсяну крупу, варити до готовності, поступово додаючи в каструлю воду. У такій каші багато корисного слизу.

Проростити зерно просто. Промити теплою водою і розкласти на вологій марлі в тарілці. Як з'являться зелені паростки, можна їсти. Корисні, коли не довші 7 см. Також натщесерце корисно випивати склянку води зі столовою ложкою яблучного оцту. Можна з'їсти п'ять сухих плодів інжиру на день. Діє краще за чорнослив.

Якщо запори з'являються часто, варто перевірити товсту кишку на наявність поліпів. Це доброякісні утворення на стінці товстого кишківника, що виникають через закрепи. Можуть перерости в рак. Бувають поодинокі або групами. Коли вони запалюються, збільшуються, можуть і кровити.

— Ці ознаки не можна списувати на геморой. У нас недавно пацієнтка, просилася лягти на операцію після того, як викопає ­картоплю. Ми дозволили. Коли приїхала вдруге, поліпи ­переросли у злоякісні. Тому ­направили її до онкодиспансеру. І таке часто буває. На один випадок раку товстої кишки виявляють 10 випадків поліпів товстого кишківника.

Перевірити організм на наявність поліпів можна колоноскопією. Це метод дослідження, коли в товсту кишку вводять катетер із камерою на кінці. Вона показує на екрані стан організму зсередини.

— До цієї процедури варто готуватися. Напередодні натщесерце випити жовчогінний засіб або два сирі жовтки. Лягти на правий бік, покласти під нього валик і зверху теплу грілку. Піджати ноги на півгодини і потім випити столову ложку олії. Полежати ще стільки ж часу. Для посилення скорочення жовчного міхура випити склянку відвару шипшини.

Колоноскопію роблять під загальним наркозом. Під час процедури поліп можна не лише виявити, а й видалити. Роблять це за допомогою електрохірургічної петлі. Новоутворення захоплюють і відтинають від поверхні слизової кишечника. Одночасно запаюється ранка, щоб не було кровотечі.

Зараз ви читаєте новину «Поліпи в кишківнику видаляють петлею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути