— 5-річний син часто хворіє, — розповідає киянка 36-річна Маргарита Пасіченко. — Пробувала закаляти, та став кашляти ще частіше. Мед, лимонні чаї, настій із карпатських трав — не допомагають.
— Менше хворіють "садкові" діти, — говорить столичний педіатр Антон Ткачук, 49 років. — Вони звиклі до невеликої дози вірусів, що періодично їх атакували. У школі їм буде легше.
Всупереч усталеній думці, загартовування не покращує імунітет. Організм дитини не виробляє потрібного захисту. Хіба що краще переносить переохолодження, отже меншає ускладнень.
— Нормально, коли дитина хворіє не більш як тиждень без ускладнень. Якщо ж хвороба супроводжується бронхітом, запаленням легень, — потрібно оглянутися в імунолога. Бувають стани, з якими важко розібратися педіатру.
Діти менше хворіють, якщо взимку вживають достатньо білка. Повноцінне харчування повинно містити рибу, м'ясо птиці, бобові та кисломолочні продукти. Варто обмежувати солодощі. Забагато цукру пригнічує імунітет.
— Справжня українська суперїжа — гречка. За кількістю мікроелементів вона не поступається розхваленому насінню чіа. Також слід їсти багато фруктів. Так кишківник отримає необхідну клітковину. Саме він регулює захист організму.
Імунна система оновлюється від заліза — його багато в печених яблуках. Зі свіжих плодів цей елемент засвоюється гірше. Взимку обов'язково їсти квашену капусту. Вона містить найбільше вітаміну C.
Коментарі