понеділок, 26 березня 2018 06:40

Пневмонія назавжди змінює вигляд легень

Автор: www.med.vesti.ru
  Пневмонія буває вірусна або бактеріальна. Від збудника залежить лікування. Бактеріальну лікують антибіотиками
Пневмонія буває вірусна або бактеріальна. Від збудника залежить лікування. Бактеріальну лікують антибіотиками

— Був у мене пацієнт 22-річний Василь. Захворів у суботу. Піднялася температура, з'явився нежить, слабкість та головний біль. У понеділок уже задихався, — розповідає Євген Симонець, 39 років, столичний пульмонолог і торакальний хірург.

— Один бронх був забитий харкотинням, — продовжує лікар. — Не брав участь у диханні взагалі. При такій пневмонії ніхто не питав чоловіка, чи згодний на госпіталізацію. Відразу поклали в лікарню.

Хворому зробили рентген. Під місцевою анастезією через ніс ввели бронхоскоп. Це трубка з відеокамерою. Вимили з легенів харкотиння. Взяли зразок для визначення збудника пнев­монії. Призначили приймати антибіотики протягом 10 днів. Також відхаркувальні ліки, що розріджують мокротиння, і смазмолітики. П'ять разів на день робив інгаляції лікарськими засобами через небулайзер.

— Затягування з лікуванням вірусних інфекцій може спровокувати запалення легень. Чим агресивніший збудник, тим вища ймовірність такого ускладнення. Хронічні бронхіти, бронхіальна астма чи інші супутні хвороби погіршують стан. Те ж саме стосується ­куріння та вживання алкоголю. У ­народі стакан горілки вважається ­найкращими ліками від застуди. Та на ранок лише болітиме голова, а вірусна інфекція нікуди не дінеться. Тільки нирки "сядуть".

Люди з пневмонією заразні, адже збудник передається повітряно-крапельним шляхом. Потрапляє в легені й розмножується, бо знижений імунітет не може побороти інфекцію.

— Із розмноженням вірусу або бактерії в легенях вони замість кисню наповнюються слизом. Людина приймає жарознижувальне, смокче льодяники від кашлю, та їй щодня стає гірше.

Тривалість лікування залежить від збудника, віку пацієнта й здатності організму боротися із запаленням. Здебільшого це 7–10 днів.

— Після запалення легені назавжди змінюються. Виникає ущільнення легеневої тканини.

Лікар радить рідним хворих щодня щонайменше тричі провітрювати кімнату та двічі робити вологе прибирання.

Зараз ви читаєте новину «Пневмонія назавжди змінює вигляд легень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути