вівторок, 11 червня 2019 05:50

Пластир від вагітності діє тиждень

Автор: etcetera.media
  Протизаплідний пластир клеять у перший день менструації
Протизаплідний пластир клеять у перший день менструації

— Щоб уникнути небажаної вагітності, треба грамотно вибирати контрацептиви. Новинкою є протизаплідний пластир, що виділяє певну дозу гормонів у кров, — розповідає Ангеліна Босак, 44 роки, гінеколог із Новограда-Волинського Житомирської області.

Це тонкий лейкопластир розміром 4х4 см. Виділяє гормони, що через шкіру проникають у кров. Вони не дають яєчникам виробляти яйцеклітини та змінюють слиз шийки матки, щоб блокувала потрапляння сперматозоїдів. Засіб призначає лікар.

Пластир наклеюють на плече, живіт, сідницю чи лопатку. Діє тиждень. Потім потрібно чіпляти новий. На 22-й день використання роблять тижневу перерву.

Пластир прикріплюють у перший день менструації.

— Треба чітко запам'ятати день тижня, коли вперше наклеїли пластир, і надалі міняти його в цей день. Тоді ступінь надійності захисту від вагітності становить 99 відсотків. Мінусом засобу є погане прилипання. Пластир може відпасти.

Контрацептивний пластир не рятує від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

— Для годуючих жінок цей засіб не підходить, бо гормони потрапляють у молоко. Для них найзручнішим засобом контрацепції є внутрішньоматкова спіраль, яку ставлять на три роки. Вона недорога й організм після неї швидко відновлюється. Але носіння спіралі підвищує ризик позаматкової вагітності й інфекцій.

Спіраль виглядає як мідний дротик, обгорнений навколо еластичного стрижня нейлоновими нитками. Протипоказані жінкам із вадами серця, рясними менструаціями, порушеннями згортання крові.

Альтернативою спіралі є внутрішньоматкові системи, що можна ставити за шість тижнів після пологів. Це також спіраль, але з гормональними капсулами. Діє п'ять років. За два місяці після вилучення системи можна знову завагітніти.

— Також існує жіночий презерватив. Так називають ковпачок із латексу, що прикриває шийку матки й перешкоджає проходу сперматозоїдів. Його одягають перед статевим актом. Вийняти можна через 6 год.

Зараз ви читаєте новину «Пластир від вагітності діє тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути