вівторок, 23 липня 2019 06:11

Після укусу гадюки пенсіонерка опинилася в реанімації

Автор: www.lastday.club
  Напад гадюки рідко призводить до смерті. Окрім ситуацій, коли кусає у голову чи шию. Або у людини виникає індивідуальна реакція організму. Найчастіше гадюки нападають, коли на них наступають
Напад гадюки рідко призводить до смерті. Окрім ситуацій, коли кусає у голову чи шию. Або у людини виникає індивідуальна реакція організму. Найчастіше гадюки нападають, коли на них наступають

В Україні збільшується кількість нападів змій на людей. 18 липня в реанімацію після укусу гадюки потрапила 70-річна жінка із села Усове Овруцького району на Житомирщині. Збирала гриби в лісі.

— Жінка нахилилася до гриба-лисички, гадюка плигнула їй на передпліччя і вкусила, — розповідає 56-річний Микола Мінчук із Житомирської обласної державної адміністрації. — Потерпіла сама звернулася по допомогу, і її відвезли в лікарню. Стан жінки середнього ступеня тяжкості, вона перебуває в реанімаційному відділенні.

З початку року зареєстрували 11 випадків укусів змій на Житомирщині.

— Насамперед треба переконатися, чи точно вкусила змія, — каже 35-річний Олександр Комашко з Центру екстреної медичної допомоги міста Києва. — Характерні ознаки — дві цятки від зубів змії і біль у місці укусу. У перші хвилини виникає припухлість, почервоніння. У подальшому набряк збільшується, колір шкіри змінюється.

В Україні з отруйних змій розповсюджена лише гадюка. Найпоширеніші — звичайна і степова.

— Як правило, укус гадюки не призводить до смерті. Окрім ситуацій, коли це ослаблена людина, чи специфічний укус — у шию чи голову. Або індивідуальна реакція організму на отруту. Укуси змій досить рідко трапляються в Україні, за статистикою. У Києві мали один-два випадки, і то була лише підозра на це.

Найчастіше гадюки кусають, коли люди випадково наступають на них.

— Треба обов'язково обробити місце укусу антисептиком. Не можна відсмоктувати отруту, чи як раніше казали — припалювати місце. Накладання джгута також призведе до погіршення. Отрута, що розподіляється рівномірно по організму, при накладеному джгуті зосередиться в руці чи нозі. Це може спричинити запалення кінцівки чи спричинити гангрену, — додає Комашко.

На місце укусу радить накласти стерильну пов'язку.

— Це дозволить не забруднювати рану при транспортуванні. Слід якомога швидше доставити потерпілого до лікарні. Якщо людина розхвилювалася, дайте їй заспокійливе. При алергічній реакції, коли сильна припухлість, слід прийняти антигістамінні препарати.

При укусах змій вводять сироватку та лікують загальні симптоми.

— Отрута дає місцевий ефект, небезпечніший для місця укусу. Там можуть утворюватися крововиливи. Це болісний процес, бо так діє токсин. Якщо немає додаткових погіршень, наслідки укусу проходять за кілька днів. У токсикологічних відділеннях Києва є сироватки від зміїної отрути, — говорить Олександр Комашко.

Зараз ви читаєте новину «Після укусу гадюки пенсіонерка опинилася в реанімації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути