пʼятниця, 11 листопада 2011 00:30

Після 40 років треба вимірювати очний тиск

Автор: фото з сайта www.52kdc.ru
  Медики радять що два–чотири роки обстежуватися в офтальмолога. У літніх людей зір найчастіше погіршується через катаракту, цукровий діабет, гіпертонію, ревматизм і СНІД
Медики радять що два–чотири роки обстежуватися в офтальмолога. У літніх людей зір найчастіше погіршується через катаракту, цукровий діабет, гіпертонію, ревматизм і СНІД

— Офісні лампи денного світла шкідливі для зору, — говорить львівський офтальмолог Сергій Давидів, 57 років, із приватного діагностичного центру. — Раджу офісним працівникам вимагати у керівництва компаній відмовлятися від таких. Натомість використовувати в кабінетах звичайні лампи розжарювання на 60 ватів.

Розмовляємо у кабінеті медика. Тут горить звичайна лампочка у стильній голубій люстрі. На стіні ще два світильники з лампами розжарювання.

Кількість операцій на очах в Україні досягла 300 тис. на рік. Інвалідами по зору щороку стають 12 тис. осіб. Ця цифра збільшується через масове використання комп'ютерної техніки та шкідливі звички, вважає лікар.

Найпоширенішою хворобою очей є катаракта. Це помутніння кришталика. Через це людина починає бачити нечітко, кольори розмиті з райдужним віддзеркаленням. Недуга починається зі звичайної короткозорості.

— У затятих курців ризик захворіти на катаракту збільшується вчетверо, — каже офтальмолог. — Подумайте, чи сигарета варта сліпоти. Адже катаракта з віком переростає у глаукому, а це дорога до втрати зору.

Зір також погіршується через цукровий діабет, гіпертонію, туберкульоз, ревматизм, СНІД.

— Якщо у вашої дитини розвинеться сколіоз, вона матиме не лише проблеми з хребтом. Через поганий кровообіг падатиме зір, — продовжує Сергій Олександрович. — Такі негаразди лікарі виявляють у 150 тисяч дітей щороку.

Допускати дитину до комп'ютера лікар радить лише з 5 років. Першокласник може сидіти за ним двічі на день по 20 хв., дорослі школярі — по 45 хв. із невеликими перервами.

Якщо короткозорість збільшується, особливо після 40 років, треба звертатися до клініки. На початкових стадіях катаракту можна зупинити. 15 років тому інвалідність через неї становила 11%, зараз, із розвитком медицини, менше 1%.

— Перевірте для себе, чи ваші очі здорові. Подивіться на лампочку або фари машини. Якщо бачите навколо райдужні кола — йдіть на обстеження. Це не означає, що вас одразу почнуть лікувати. Лікар виміряє внутрішній очний тиск, дасть поради. Такий тиск треба вимірювати всім після 40 років. Обстежуватися в офтальмолога потрібно що два-чотири роки.

Для профілактики медик рекомендує прості процедури. Щовечора рушник змочувати в гарячій воді й прикладати до очей. Це покращує кровообіг та відновлює зір.

— Під час роботи людина постійно споглядає предмети зблизька. Це неприродно для очей. Вони відпочивають, коли дивитися вдалечінь. Тому дуже корисно гуляти полем, спрямовувати погляд на обрій. Коли їдете автотрасою, можете зупинятися й оглядати краєвид. Після напруженої роботи очей треба подивитися на віддалений предмет — дах сусіднього будинку, дерево. Можна по черзі дивитися на вікно і потім на дерево за вікном. Так кілька разів. Упродовж 10 хвилин такої гімнастики знімається напруження з очей.

Зараз ви читаєте новину «Після 40 років треба вимірювати очний тиск». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути