Ексклюзиви
пʼятниця, 23 квітня 2010 03:49

Пектинові таблетки захищають від радіації

— Із кожним роком статистика щодо постчорнобильської ситуації стає все тривожнішою. Сьогодні в Україні лише 30 відсотків дітей є здоровими і ситуація дедалі погіршується, — розповідає директор Інституту екології людини Михайло Курик, 70 років. — Ми вважали, що завдяки короткому періоду напіврозпаду ізотопу йоду-131 загроза вже минула. Але з"ясувалося, що у викидах реактора є ізотоп чисто чорнобильського походження. Це йод-129 із періодом напіврозпаду мільярд років.

Одним із найефективніших методів реабілітації та профілактики у післячорнобильський час є так звана біопрофілактика і як її складова — пектинопрофілактика. Її засади було викладено в наукових публікаціях токсиколога, академіка І. Трахтенберга ще до Чорнобильської катастрофи.

— У радянські часи пектини радили вживати працівникам шкідливих виробництв, які мали контакт зі свинцем. Пектиновмісні препарати давали ліквідаторам аварії на ЧАЕС та дітям, що отруїлися свинцем, — пояснює Михайло Курик.

Пектини — це природні полісахариди, які містяться майже у всіх рослинах. Пектин має дві основні властивості: желе- та комплексоутворювальну. Першу використовують у харчовій промисловості при виготовленні повидла, мармеладу, желе. Друга — здатність утворювати нерозчинні комплекси з іонами металів — знайшла застосування у медицині. Пектин має виразну абсорбційну дію: утримує важкі метали, такі як свинець, цинк, хром, і радіонукліди, блокуючи всмоктування їх у кров, та виводить їх з організму.

Аби отримати необхідну норму пектину на день, потрібно з"їсти цілий мішок яблук

— Найбільше пектину в яблуках, шкірці цитрусових, гарбузі та буряках. Тому кажуть, що той, хто щодня з"їдає яблуко, ніколи не хворіє. Проте екологія в нас настільки погана, що одне яблуко, на жаль, уже не допоможе. Аби отримати необхідну норму пектину на день, потрібно з"їсти цілий мішок яблук. Тож було виготовлено спеціальні пектиновмісні препарати. Вони позбавляють організм шкідливих речовин, завдяки своїй природній основі не порушують балансу організму, — говорить доцент Державної академії екології Павло Демченко, 60 років.

В Україні з"явилася оригінальна технологія отримання пектину з буряку. Він має найкращі комплексоутворювальні властивості. Спільними зусиллями Національного університету ім. Шевченка і медиків Інституту медицини праці Академії медичних наук України, які співпрацюють понад 15 років, було розроблено і запущено в промислове виробництво профілактичні пектиновітамінні препарати. Сировиною для них став буряковий пектин. У таблетці, випущеній фірмою "Сума технологій" спільно з відкритим акціонерним товариством "Вітаміни", 60% пектину. Це найвищий показник його вмісту в таблетованій формі, що підтверджено відповідним сертифікатом.

— Цінність пектинів у тім, що вони очищують організм, виводять із нього "бруд", тоді як вітаміни збагачують його. Тобто спершу слід провести детоксикацію організму, а потім уже збагачувати його вітамінами, — зазначає Павло Демченко.

Аби захиститися від радіації, пектинові таблетки мають уживати вагітні й породіллі, які живуть чи жили в радіаційно забруднених зонах, а також діти.

— Дитячий організм є найчутливішим до забруднення довкілля. До 7–8 років дитина не має надійних ферментативних систем дезінтоксикації й захисних компенсаторно-пристосувальних механізмів, — каже Михайло Курик.

Отримати консультацію стосовно пектинових препаратів можна у розробника: ТОВ "Сума технологій", м. Київ, вул. Саксаганського, 75, тел. (044) 239 33 23, [email protected].

Придбати пектинові таблетки можна:

у Києві: мережа аптек "Біоаптека", тел. (044) 569 19 82;

у Львові: аптека Центру токсикології, тел. (0322) 40 55 23;

в Одесі: аптека пологового будинку N1, тел. (048) 738 68 64.

Зараз ви читаєте новину «Пектинові таблетки захищають від радіації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути