понеділок, 21 серпня 2017 05:05

Від качання пресу випадають грижі міжхребцевих дисків

 

— Пік звернень із приводу міжхребцевих гриж припадає на весну та осінь. За місяць після завершення робіт на полі й городі, — розповідає Михайло Вальчук із Міжнародного центру нейрохірургії. — Грижі з'являються в людей, які піднімають важке, мішки носять, картоплю копають. До лікарів звертаються, коли не можуть терпіти біль.

Останнім часом збільшилася кількість звернень від жінок, які активно займаються фітнесом, за словами нейрохірурга.

— Це жінки від 25 до 45 років. Якраз той вік, коли найбільше дбають про фігуру та зовнішність. Нещодавно прийшла 30-річна киянка. Сильно болить спина. Біль віддає в ногу. Питаю: "Робили щось?" Каже: "Прес качала". А від цієї вправи грижі випадають. Біль при цьому такий, що його не знімають навіть наркотичні препарати. Нашій пацієнтці довелося робити операцію.

Більшість гриж із часом можуть усихати та зменшуватися.

— Тому ми починаємо з консервативного лікування. На два-три тижні призначаємо знеболювальне, протизапальне та спокій. Людина має мало рухатися. Мануальна терапія й витяжки непотрібні. Коли хворому стає краще, можна обійтися без хірургічного втручання. Але якщо біль посилюється, починають відмовляти ноги, тазові органи — потрібно терміново робити операцію. Грижа перетискає нерв, і він може відмерти, людину паралізує.

Операція нескладна, триває 25–30 хвилин. Під мікроскопом вирізають міжхребцеву грижу та звільняють нерв. Пацієнт встає за кілька годин. Через місяць повертається до звичного життя.

— Ця жінка більше прес не качає. Бачить, це занадто дорого. Проте є інші види спорту, менш травматичні. Для спини найкращий — плавання. Підтримує всі м'язи й не шкодить хребту.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, тел. 0(44) 592 68 78.

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0(99) 309 20 21

м. Стрий, вул. Ольги Басараб, 15, тел. 0(67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «Від качання пресу випадають грижі міжхребцевих дисків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути