вівторок, 16 липня 2019 00:45

Опіки небезпечно мастити олією

— Як син перелив на себе чашку чаю, думала, в мене серце стане. Викликали "швидку", а вона як почала їхати, я трохи не посивіла. І самим немає чим доїхати. Набрала швидко повну ванну холодної води і поклала Матвія туди, — розповідає Майя Мельник, 36 років, із Шепетівки Хмельницької області. — Знаю, що треба на гаряче прикласти одразу холодне.

Вийняла дитину з води і не витирала. Вода стекла, обпечену руку й литку замотала марлевою пов'язкою, щоб не попала інфекція. Вата, навіть стерильна, для цього не підійде. У лікарні призначили мазь, якою лікувати до зняття почервоніння.

— Перше, що треба зробити коли обпеклися гарячим — потримати в холодній воді. Але не під струменем, а просто в мисці. Це зніме біль і зменшить пухир, — розповідає Ігор Мисливий, 40 років, столичний дерматолог. — Головне — не використовувати лід. Різка зміна температури травмує шкіру.

Також заборонено мастити опіки олією чи салом. Масляна плівка утримує тепло всередині шкіри і робить опік глибшим. Добре допомагають легкі креми, що мають у складі алое, обліпиху, зелений чай, липовий цвіт, календулу або дубову кору.

— Якщо залишити все як є, виникне почервоніння або лущення шкіри, пухирі й набряк. Потрібно після промивання прикрити рану стерильною пов'язкою та випити знеболювальне. Наприклад, парацетомол або ібупрофен. Невеликі опіки можна лікувати вдома, захищаючи від потрапляння бруду й від розриву пухирів.

Зараз ви читаєте новину «Опіки небезпечно мастити олією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути