четвер, 15 вересня 2022 00:20

Одна бліда поганка отруює весь кошик

Автор: pexels-valeria
  Класти до кошика варто виключно їстівні гриби, за найменших сумнівів — викидати. Не збирати старі, перезрілі чи замолоді. У них нечітко виражені зовнішні ознаки, можна сплутати з отруйними
Класти до кошика варто виключно їстівні гриби, за найменших сумнівів — викидати. Не збирати старі, перезрілі чи замолоді. У них нечітко виражені зовнішні ознаки, можна сплутати з отруйними

В Україні стартував грибний сезон, спричинив збільшення отруєнь. На початку вересня від цього померли сестри 9 і 18 років на Київщині. Четверо грибників із Прикарпаття потрапили до лікарні із важким токсичним отруєнням.

— Найчастіше люди труяться грибами, бо в кошик потрапляють бліді поганки, — каже терапевт 43-річний Олег Бринковський із Хмельницького. — Їх плутають із печерицями, сироїжками та молодими білими грибами. Одна бліда поганка може отруїти весь кошик.

Зле стає й від їстівних грибів, що виросли на забруднених територіях або були приготовані з порушенням технології.

— Перші ознаки виникають залежно від типу токсину, — продовжує. — Можуть проявитися за 30–60 хвилин або кілька днів. Людину починає нудити, з'являється різкий біль у животі, діарея, запаморочення, судоми. Знижується пульс, підвищується температура, можуть виникнути галюцинації та запаморочення.

При виникненні будь-яких із перелічених симптомів треба звернутися в лікарню. Самолікування може закінчитися фатально.

До приїзду "швидкої" хворому промивають шлунок водою, дають багато прохолодного чаю чи підсоленої води, сорбент — активоване вугілля. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Давати отруєному їжу, алкоголь чи кисломолочні продукти заборонено.

Лікар радить шукати гриби лише в чистих місцях. Не збирати біля доріг, на радіаційно забруднених територіях. Класти до кошика виключно їстівні гриби, за найменших сумнівів — викидати гриб. Не збирати старі, перезрілі чи замолоді. У них нечітко виражені зовнішні ознаки, можна сплутати з поганками.

— Не варто купувати сушені, консервовані чи солені гриби з рук на стихійних ринках, бо за їхню якість ніхто не відповідає, — говорить Олег Бринковський.

Їстівні гриби необхідно варити не менш як три рази, щоразу в чистій підсоленій воді протягом 30–40 хв.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Одна бліда поганка отруює весь кошик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути