В Україні стартував грибний сезон, спричинив збільшення отруєнь. На початку вересня від цього померли сестри 9 і 18 років на Київщині. Четверо грибників із Прикарпаття потрапили до лікарні із важким токсичним отруєнням.
— Найчастіше люди труяться грибами, бо в кошик потрапляють бліді поганки, — каже терапевт 43-річний Олег Бринковський із Хмельницького. — Їх плутають із печерицями, сироїжками та молодими білими грибами. Одна бліда поганка може отруїти весь кошик.
Зле стає й від їстівних грибів, що виросли на забруднених територіях або були приготовані з порушенням технології.
— Перші ознаки виникають залежно від типу токсину, — продовжує. — Можуть проявитися за 30–60 хвилин або кілька днів. Людину починає нудити, з'являється різкий біль у животі, діарея, запаморочення, судоми. Знижується пульс, підвищується температура, можуть виникнути галюцинації та запаморочення.
При виникненні будь-яких із перелічених симптомів треба звернутися в лікарню. Самолікування може закінчитися фатально.
До приїзду "швидкої" хворому промивають шлунок водою, дають багато прохолодного чаю чи підсоленої води, сорбент — активоване вугілля. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Давати отруєному їжу, алкоголь чи кисломолочні продукти заборонено.
Лікар радить шукати гриби лише в чистих місцях. Не збирати біля доріг, на радіаційно забруднених територіях. Класти до кошика виключно їстівні гриби, за найменших сумнівів — викидати гриб. Не збирати старі, перезрілі чи замолоді. У них нечітко виражені зовнішні ознаки, можна сплутати з поганками.
— Не варто купувати сушені, консервовані чи солені гриби з рук на стихійних ринках, бо за їхню якість ніхто не відповідає, — говорить Олег Бринковський.
Їстівні гриби необхідно варити не менш як три рази, щоразу в чистій підсоленій воді протягом 30–40 хв.
"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"
Коментарі