понеділок, 24 червня 2019 05:35

Надмір внутрішньо-черепної рідини розчавлює мозок

 

— Наш мозок оточений спинномозковою рідиною. Це захищає його від травм. Бувають випадки, коли відтік спинномозкової рідини перекривається. Розвивається водянка головного мозку. По-науковому гідроцефалія, — розповідає Ігор Ігорович Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії.

— Була в нас нещодавно 30-річна пацієнтка з Чернігова. Вона страждала на гідроцефалію. Приїхала до нас із сильним головним болем. Ми провели їй ендоскопічну операцію. Через два дні пацієнтка поїхала додому без жодних ознак хвороби.

За відсутності лікування гідроцефалія може стати причиною смерті. Адже якщо різко перекривається відтік рідини, людина помирає від того, що мозок розчавлюється зсередини.

— У дітей гідроцефалія призводить до збільшення голови. Це тому, що череп у них усе ще досить податливий. У дорослих череп повністю сформований і всі шви закриті, тому в них гідроцефалія призводить до поступового руйнування мозку.

Головний біль турбує найчастіше вранці. На фоні цього з'являється запаморочення, сонливість. Додаються нудота та блювота. Поступово людина впадає в кому. Згодом настає смерть.

— Стандартним методом лікування водянки є шунтування. Проводиться воно за допомогою трубки діаметром кілька міліметрів. Ця трубка має клапани. Один кінець її заводиться всередину мозку, а інший під шкірою виводиться в живіт. Клапан стравлює з мозку зайву кількість води.

Головний мінус у тому, що трубка для шунтування є надто тонкою. Через це вона часто забивається. Також є люди, які потребують постійного шунтування. Вони мають знаходитися весь час біля нейрохірурга.

— Більш прогресивним є лікування гідроцефалії за допомогою ендоскопа. Називається ендоскопічною вентрикулостомією. Це операція, яка проводиться через отвір у голові. Діаметр його 5 мм. Роблять за лінією росту волосся.

За допомогою ендоскопа лікар створює новий шлях для виходу рідини з головного мозку. Тривалість операції близько 40–60 хв. Якщо її зробити, шунта не потрібно. Людина зможе нормально жити.

Альона ДРИГВАЛЬ

Консультації у Міжнародному центрі нейрохірургії проводять за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, 2-й поверх.

Тел.: 0(44) 592 90 79, 592 68 78;

м. Стрий, Львівська область. Стрийська центральна районна лікарня, вул. Ольги Басараб, 15, 7-й поверх.

Тел. 0(67) 891 00 00;

м. Кременчук, Полтавська область. Кременчуцька перша міська лікарня, вул. Овксентія Богаєвського, 60/1.

Тел. 0(99) 309 20 21

Ліц. АВ №554809 від 20.09.2010 року.

Зараз ви читаєте новину «Надмір внутрішньо-черепної рідини розчавлює мозок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути