Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2012 05:45

На сироїдіння не можна переходити різко

Офіційна медицина розглядає сироїдіння як окремий напрям у дієтології. Прихильники цієї системи харчування наполягають на тому, що це інший світогляд та стиль життя. Він полягає у тому, що із сирими овочами і фруктами людина отримує живу енергію сонця.

Про переваги та недоліки сироїдіння розповідають вінницький обласний дієтолог, лікар вищої категорії Галина Заволова, 55 років, та фахівець зі здорового способу харчування Сергій Міщук, 28 років.

Чи можна переходити на сироїдіння без консультації лікаря?

Г. З.: Ні. Треба здати загальні аналізи, щоб знати, в якому стані кишково-шлунковий тракт. Багато овочів і фруктів кисловмісні та підвищують кислотність шлунка. Може виникнути кровотеча або загострення гастриту.

С. М.: Якщо перехід плавний, то так. Спочатку людина стає вегетаріанцем, а потім переходить на сироїдіння. Комусь для цього потрібно півроку, комусь рік, а комусь і три. Це дуже індивідуально. Головне, не робити різкого переходу. Сироїдіння вимагає пасивного стилю життя.

Якщо батьки стали сироїдами, раціон дітей теж слід змінювати?

Г. З.: У процесі розвитку в дитини формується скелет, ферментативна система. Тому організму потрібна достатня кількість білковмісних продуктів. А які білковмісні продукти ви можете дати дитині сирі? Так, є творог, молоко, яйця. А м'ясо, рибу, квасолю, горох? Їх сирими не даси. А це джерела всіх амінокислот, які забезпечують розумовий, гормональний розвиток, структури тіла. Я категорично проти цього. Доки не сформувався організм дитини — ніяких експериментів.

С. М.: Теоретично — так, організм дитини перебудується й адаптується до сирої їжі. Але ми живемо у суспільстві. Діти ходять у садочок, до школи. Бачать, як інші їдять печиво, шоколадки. Їм, з однієї сторони, хочеться, а з другої — не можна. Малі страждатимуть, а це призводитиме до порушень нервової, ендокринної систем. Тому краще цього не робити.

Такої системи харчування можна дотримуватися постійно?

Г. З.: Не можна. Бо зношується ферментативна система. Для переварювання продуктів після термічної обробки виділяється набагато менше ферментів, ніж щоб перетравити сиру їжу. Постійне перевантаження ферментативної системи може призвести до порушення обмінних процесів, виразкової хвороби шлунка, колітів, цукрового діабету.

С. М.: Можна, шкоди ніякої не буде. Є досвід багатьох сироїдів, які адаптувалися і харчуються так довго. Під час перехідного періоду може бути погіршення здоров'я — запаморочення, болі в шлунку. Все залежить від того, як людина харчувалася раніше. Що більш розбалансоване було її харчування, то довший має бути перехід.

Відсутність гарячої їжі впливає на організм?

Г. З.: Ми генетично з діда-прадіда звикли до гарячих страв. Відсутність гарячої їжі може призвести як мінімум до захворювань шлунково-кишкового тракту — гастритів, колітів.

С. М.: Споживання гарячої їжі — більше соціальна, етнічна звичка, а не фізіологічна. Генетично ми до цього не запрограмовані. Наша травна система може пристосуватися до будь-якої системи харчування. Якщо людина перелаштувала своє мислення, то і травна система переналаштується.

Зараз ви читаєте новину «На сироїдіння не можна переходити різко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути