понеділок, 24 вересня 2007 14:58

Марину Петрову від депресії врятувала ялиця

23-річну Марину Петрову з Полтави покинув коханий. Після нервового зриву настала депресія. Дівчина до лікарів не зверталася. Рятувалася заспокійливими препаратами. Але почалися проблеми з серцем — підвищився артеріальний тиск.

— Ялицю призначила собі сама. Вичитала, що ароматична олія має заспокійливу дію. Ванни приймала раз на тиждень. У воду додавала кілька крапель. За два тижні настрій покращився.

У аптеці "Тріоль" у центрі Полтави такими препаратами заставлені дві полиці. На вітрині косметичні олії жожоба, з виноградних кісточок, антицелюлітні комплекси.

— Ароматичні олії найчастіше купують восени та взимку. Ялицю, чайне дерево, евкаліпт добре використовувати для профілактики грипу й застуди, — дістає з полиці коричневі упаковки провізор аптеки "Тріоль" 22-річна Ольга Рєзникова. Каже, що чоловіки купують ароматичні олії для сауни.

— Беруть щось протизастудне та заспокійливе. Найкраще підходять евкаліпт та лаванда, — пояснює Рєзникова.

Жінки використовують косметичні олії замість кремів. Жожоба та виноградна омолоджують і роблять шкіру гладенькою. Ольга запевняє, що природні препарати більш ефективні.

— Найдорожча жасминова олія. Коштує тридцять дві гривні, — перебирає пляшечки. — Її використовують як антисептик та знеболювальне. Інші олії — десять-шістнадцять гривень.

Якщо різко змінюється погода, жінка радить рятуватися ароматичними ваннами.

Для сауни підходять евкаліпт та лаванда

— Крапаєте у ванну лаванду. Лежите хвилин десять-п"ятнадцять. Потім під ковдру з чашкою молока з медом. Це найкраща терапія, — запевняє. — Бадьорять та додають життєвого тонусу цитрусові олії, бергамот.

Ольга під час лікування у Трускавці приймала мінеральні ванни з олією розмарину.

— Я собі велику пляшку розмаринової олії привезла, — зізнається. — Раз на тиждень обов"язково так релаксую, — усміхається жінка. Каже, такі ванни покращують настрій, заспокоюють.

Але застерігає, що варто уважно читати інструкцію.

— Візьме людина пляшечку мелісової олії. Думає: та що там ті дві краплі. Виллє у ванну півплящечки. А від цього може голова запаморочитися, — застерігає Рєзникова.

Ароматичні олії використовують для профілактики простуд. Кілька крапель на аромолампу дезінфікують помешкання.

— Аромотерапія — модне захоплення, — усміхається продавець "Інтим-магазину" на вул. Фрунзе Лариса Палієнко, 34 роки. На вході до крамниці вивіска — "Ароматична аптека". — В асортименті є до півсотні ароматів. Ефірні олії коштують 10–30 гривень.

Першого разу Лариса радить запалювати лампу не більш як на 20 хв. Дома Палієнко використовує мелісу. Проти зморщок — олію на основі жожоба.

— Шкіра, як після дорогих кремів, — відкидає пасмо волосся зі щоки.

Продавець каже, що ці препарати розводять і п"ють з лікувальною метою. Ефірні олії покращують роботу органів травлення, добре впливають на серцево-судинну, сечовидільну та нервову системи. Нерозведені ефірні олії не можна пити. Кілька крапель додають у 1 ст. ложку харчової.





Оліями лікують гайморит і перевтому



Ароматичні олії використовують для ванн та масажів. Тепло допомагає речовині швидше потрапити до хворого органа.
— В ароматичній ванні людина отримує подвійний ефект, — пояснює Наталія Русин, 45 років, лікар-фізіотерапевт спа-центру закарпатського туристичного комплексу , що у Перечинському районі. — Бо олія і вдихається, і всмоктується через пори шкіри.
У "Воєводино" за допомогою аромотерапії лікують від перевтоми, депресії, стресів. Масками та ванночками з оліями можна підживлювати шкіру, волосся та нігті. А тампонами, просякнутими ефірними оліями троянди, розмарину, шавлії, травники радять лікувати гайморит.
— Ми застосовуємо олії як частину відновної терапії при пневмоніях чи інших недугах дихальної системи, — каже Олена Філіпова, 61 рік, завідувачка відділення пульмонології київської міської клінічної лікарні N4. — Поєднуємо їх із масажем. Це покращує вивід мокроти й підвищує імунітет.

Олександра СУБОТІНА


Аромотерапію варто спробувати при будь-якій хворобі

— Аромотерапію сміливо можна призначати при лікуванні будь-якого захворювання, — розповідає завідуюча фізіотерапевтичним відділенням Полтавської обласної клінічної лікарні Ірина Пчєлінцева, 41 рік. — Хвора людина неспокійна, погано спить. Разом з основним лікуванням ароматичні олії можна застосовувати при неврологічних хворобах, хронічних застудах, кардіологічних, гіпертонічних, ендокринних недугах.
Протипоказань немає, каже лікарка. Бо ароматичні олії використовують у дуже малих концентраціях. Людина відразу відчуває, який аромат вона погано переносить. У фізкабінетах поліклінік ароматерапію не практикують. Там немає потрібного обладнання.

Зараз ви читаєте новину «Марину Петрову від депресії врятувала ялиця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути