понеділок, 16 грудня 2019 05:11

Марії Клімашевській вирізали 20-кілограмову пухлину

— Я не могла ходити, спала тільки на животі, падали тиск і гемо­глобін. Нічого не боліло, але заважало, — каже 60-річна Марія Клімашевська із Золочівського району на Львівщині.

У кінці листопада львівські хірурги вирізали в неї пухлину завважки 20 кг. Це перша операція в Україні з видалення новоутворення такої величини. У світі було два подібних випадки. Одна пухлина важила 24 кг, інша — 16 кг.

— Жінка рік не могла рухатися. Важила 170 кілограмів, мала ожиріння четвертого ступеня, — розповідає 43-річний Олег Дуда, хірург Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного цент­ру. — Виявили гігантську пухлину м'яких тканин передньої поверхні стегна. Була вкрита зміненою шкірою, мала округлу форму розміром 36 на 38 сантиметрів. Усередині наповнена жиром.

У пухлині відмирали тканини. Продукти гниття надходили у кров, організм отруювався. Лікарі протягом місяця готували жінку до операції.

— Пацієнтка схудла на 10 кілограмів й укріпила серце. Ситуація була складною, залишався ризик утворення тромбів. Та й не були певні, що пухлина — доброякісна, — додає Олег Дуда. — Це могла бути саркома м'яких тканин (злоякісна пухлина, найчастіше трапляється у нижніх кінцівках. — ГПУ).

Операція тривала три години. Аналізи показали, що пухлина добро­якісна.

Новоутворення понад 1 кг вважаються гігантськими. Виникають у людей із надлишком ваги.

— Пацієнтка почувається краще, вже може ходити, — говорить лікар. — У жінки є ще одна пухлина на цій самій нозі. Зможемо її видалити, коли схудне.

Зараз ви читаєте новину «Марії Клімашевській вирізали 20-кілограмову пухлину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути