понеділок, 06 травня 2019 07:55

Людям без жовчного міхура шкодить гостра їжа

Автор: SOVETNEWS.COM
  Після видалення жовчного міхура людину можуть турбувати болі у верхній половині живота, важкість у шлунку
Після видалення жовчного міхура людину можуть турбувати болі у верхній половині живота, важкість у шлунку

— Торік почав турбувати жовчний міхур. Уранці, доки не їв, почувався добре. А після сніданку починали боліти підшлункова і печінка, — розповідає 59-річний Дмитро Степура з Черкас. — А ночами був кошмар. Без холодного компресу не міг лежати.

Чоловік звернувся до лікаря. Призначили 10 крапельниць, вони не допомогли. Направили на консультацію до хірурга.

— Той сказав, треба оперувати, бо півтора десятка камінчиків скупчилися на виході з жовчного. Після операції дотримувався всіх рекомендацій із харчування. Строга дієта впродовж трьох місяців. Далі трохи грішив, їв смажені кабачки, відбивні, копчену ковбасу. Але згодом мене почали турбувати підшлункова й печінка. І так само вночі. Зробив ультразвукове обстеження. Є застій жовчі та її загустіння.

— Після видалення жовчного міхура людину можуть турбувати болі у верхній половині живота, важкість у шлунку, — каже гастроентеролог Черкаської обласної лікарні 53-річна Леся Копильчук. — Болить у ділянці сонячного сплетіння або правому підребер'ї. Причина — спазм жовчних протоків. Болі бувають і внаслідок хронічного панкреатиту, гастриту і запалення дванадцятипалої кишки. Загострення провокують стреси та шкідлива їжа.

Після видалення міхура жовч густішає й відбувається перенасичення її холестерином.

— Застій жовчі буває, коли людина рідко їсть і п'є мало води. Протягом дня треба їсти чотири рази малими порціями. І випивати мінімум 1,5 літра води. Інакше є ризик, що в жовчних протоках печінки утворяться камені. Тоді їх доведеться витягувати ендоскопом або оперувати. А операція на печінці складніша за видалення жовчного міхура. Як правило, застосовують кислоту, що розріджує жовч. Але її не можна приймати без призначення лікаря. Якщо є підозра на утворення каменів або виникла жовтяниця, протоки діагностуємо за допомогою МРТ, — говорить Леся Анатоліївна.

Приступи болю провокує шкідливе харчування.

— Це стосується смаженої, гострої і багатої прянощами їжі. Якщо видалили жовчний міхур або є проблеми з підшлунковою залозою, не можна їсти цибулю, редьку, часник, корінь імбиру і хрін. Але не варто себе обмежувати в корисних речовинах. Організм має отримувати білок, жир і вуглеводи. Треба утриматися від копченостей, кондитерських виробів, що містять транс­жири й багато цукру. М'ясо і рибу слід відварювати, готувати на пару, запікати. Яйця краще варити нам'яко. Рідкий жовток — найкращий жир для жовчі. Корисний компот із сухофруктів. Можна попити відвари із шипшини і кукурудзяних рилець кілька курсів з інтервалами в два тижні, — пояснює.

Ідеальний сніданок — кілька столових ложок гречаної чи вівсяної каші.

— Плюс одне або двоє не круто зварених яєць, варений тертий буряк. Для кишечника корисні квашені огірки, помідори й капуста. Вони містять пробіотичні бактерії. Краще переносяться, ніж свіжі овочі. Добре на сніданок приготувати омлет. Можна із зеленим горошком або кабачком. Пообідати слід супом або борщем, шматком м'яса й овочами. Рибу краще їсти ввечері. Можна трохи підсмажити, відварити, запекти, приготувати в мультиварці. Або запекти з овочами. Оселедець теж корисна риба, бо містить омега-3 жирні кислоти. Вечеря має бути не пізніше ніж за 3 години до сну. І наголошую ще раз — ніколи не переїдати. Корисно багато ходити, не менш як 10 тисяч кроків за добу, але не на повний шлунок, — додає Леся Копильчук.

Зараз ви читаєте новину «Людям без жовчного міхура шкодить гостра їжа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути