Ексклюзиви
середа, 17 листопада 2010 07:00

Лякливу дитину треба багато цілувати

Автор: фото з сайта www.picasaweb.google.com
  Психолог Євгенія Полтенко у столичному центрі сімейної психології ”Фелічіта” допомагає хлопчикові складати картинки
Психолог Євгенія Полтенко у столичному центрі сімейної психології ”Фелічіта” допомагає хлопчикові складати картинки

— Страх у дитини існує від народження, — каже 26-річна Євгенія Полтенко, дитячий психолог центру сімейної психології "Фелічіта". — Це негативні емоції, які виникають як інстинкт самозбереження. Якщо дитина раз обпечеться, більше не полізе до гарячого.

Від народження дитина боїться нового оточення і втратити матір. В 1–3 роки з'являється жах перед темрявою і самотою. Із 3 до 5 років побоюється казкових персонажів. У 5–7 — бути покараною, у 7–11 — зробити помилку.

— Одна з моїх пацієнток, 6-річна дівчинка боялася залишатися сама в кімнаті. Лякалася ляльки, яка стоїть у кутку. Казала, що іграшка оживає, коли нікого немає в кімнаті. Батькам не розказувала, бо ляльку подарували дідусь із бабусею. Мені розповіла, що хотіла б заховати її в гаражі.

Дітей, які бояться залишатися самі, радять частіше обіймати, гладити, цілувати на прощання. Батьки мусять пояснити їм, куди йдуть, на скільки і що повернуться. Щоб прив'язати батьків до себе, діти можуть навмисно хворіти.

Страх зробити помилку виникає через надмірну вимогливість батьків і вчителів, які вказують на хиби.

— До таких дітей застосовуємо метод парадоксального написання. Пишемо на листку слово з помилкою і говоримо, що це правильно. Дитина починає доводити, що тут помилка. Під час суперечки перестає боятися доводити свої знання. Просимо дітей намалювати свої страхи. Тоді переводимо їх у смішне. Важливо, щоб дитина сама домальовувала смішні деталі — вуса, окуляри.

Якщо не побороти страх, він переростає у фобію. Це призводить до депресій, порушення сну та психозу. Може з'явитися комплекс неповноцінності, особливо якщо дитина почала затинатися. Найчастіше винуватцями страхів є батьки. Діти зчитують і копіюють їхні реакції.

— Не насміхайтеся з дитини, коли вона боїться. Не примушуйте ставати віч-на-віч зі своїми страхами. Намагайтеся разом вигнати монстра з дому. Придумайте якийсь обряд, замовляння чи танець. Скажіть, що монстри не їдять дітей, а полюбляють яблука й цукерки. Якщо ви їх пригостите, вони підуть геть.

Зараз ви читаєте новину «Лякливу дитину треба багато цілувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути