Ексклюзиви
четвер, 30 серпня 2007 18:45

Кодування від алкоголізму перестає діяти після стресу

30-річний луганчанин Андрій приїхав працювати до Києва чотири роки тому. Цієї весни перебрався до Броварів. Через запої йому бракує грошей на житло у столиці.

— Пити почав після армії, — розповідає Андрій, невисокий білявий чоловік у синіх потертих джинсах і зеленій майці. — Влаштувався меблярем.

За три роки він став начальником складу. Якось напився й посварився з директором. Утратив роботу.

— Як вип"ю, такого можу наговорити, — чоловік закочує очі. — Потім нічого не пам"ятаю, а дружні стосунки вже зіпсовані. Після загулів на мобільнику — нуль.

Після звільнення з меблевої фірми Андрій довго шукав роботу. Сім років тому закодуватися.

— Мама привела мене в поліклініку до лікаря. Після сеансу мені сказали: "Якщо питимеш — помреш". Закодувався я тоді на дев"ять років.

Лікар пояснив, що найважче протриматися перші рік-два. Потім пити не хотітиметься. Луганчанин згадує, що так і було. Рік тому він "зірвався".

— Випив на роковини. Мого старшого брата збила машина, він помер. Ми з сусідом по кімнаті влаштували поминки. Додому вирватися я не міг. Випили по п"ятдесят коньячку. А в суботу я пішов на дискотеку, там уже добряче набрався, й пішло-поїхало.

Розповідає, що спробував зупинитися. Навіть друга просив дізнатися про кодування. Та цього разу не склалося.

— І знову почалося. Приїздив додому під ранок, брав гроші, їхав гуляти далі. А потім позичав у друзів, щоб дожити до кінця місяця. Їв одну гречку. Набридло так жити, перебрався до Броварів. Там і працюю. Зароблю грошей, роздам борги й поїду додому.

Наостанок чоловік просить купити йому безалкогольного пива, бо жарко. Йде додому. Каже, якщо не зустріне друзів дорогою, не питиме.

Директор центру "Довіра" Микола Кучин, 49 років, пояснює, що Андрієві слід провести корекцію. Код у нього міг "зірватися" через переживання.

— Сильний стрес — розлучення, втрата роботи, смерть рідних — стирає код. Людині потрібна повторна консультація. Іноді необхідно зняти код і повторно закодуватися.

У центрі "Довіра" кодують методом Довженка: підбирають слова та фрази, які діють на частини головного мозку. Бажання пити зникає.

— За два-три дні наш пацієнт уже не може бути в компанії пияків, його не цікавлять нові етикетки, йому неприємно говорити з випившим. Ми допомагаємо порівняти: що людина мала, коли пила, і що отримала, коли перестала. Нова робота, гроші в кишені, щаслива сім"я.

Нещодавно в Кучина лікувався пацієнт зі Львова, який 24 місяці тому закодувався на 5 років. Чоловік приїхав зняти код.

Через рік набрався один раз і відтоді не п"є

— Він мені каже: "Лікарю, я маю фірму у Польщі, одружився, є машина, квартира. Я стільки за все своє життя не заробляв, скільки за ці два роки. Але я приїхав і хочу всіх своїх зібрати і віддячити, тому зніміть з мене код на два місяці, а потім знову закодуєте".

Микола Андрійович каже, якщо людина відчуває, що зірветься, краще розкодувати її й дозволити випити. Так шкода для організму буде мінімальною.

До центру заходить висока чорнява жінка років тридцяти в довгій салатовій сукні. Назватися не захотіла. Вона лікується від зайвої ваги.

— Торік приводила знайомого хлопця, він закодувався на рік. І не пив, чесно не пив, — жінка притискає руку до грудей. — А через рік набрався один раз і відтоді не п"є. І бачити алкоголю не хоче.

Лікар пояснює, що так і має бути. Людина зрозуміла, що є альтернатива і що життя без оковитої краще.


Як лікують залежність від спиртного

Людині треба підготуватися до того, що вона не питиме — не вживати алкоголю 10 днів. Серед способів позбавлення від алкогольної залежності лікарі виділяють три:
Кодування — створення блоку в мозку людини. За допомогою навіювання чи переконування у шкоді алкоголю людину програмують на відразу до спиртного.
Реабілітаційний курс — програма для виведення людини із запою та її реабілітація. Курс триває кілька місяців, протягом яких пацієнт відвідує нарколога тричі на тиждень. Іноді таку програму разом із алкоголіком проходить хтось із родини.
Імплантати, — що називають "підшиванням". Зашивають під шкіру 10 таблеток. Це токсичні речовини, які при поєднанні з алкоголем викликають отруєння: підвищується тиск і температура, людина червоніє, перестає працювати печінка. Лікувальний ефект проявляється через страх померти.
Якщо в людини проблеми з печінкою, можуть підшити нейтральні таблетки. Лікарі кажуть, що ефективність обох  імплантацій однакова.

Зараз ви читаєте новину «Кодування від алкоголізму перестає діяти після стресу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути