Для здоров"я людини корисно довго пережовувати їжу. Це поліпшує кровообіг головного мозку, оздоровлює носоглотку та ясна, захищає зуби від карієсу, бо слина нейтралізує кислоти і цукор. А найголовніше — подрібнені білкові та жирові частинки добре перетравлюються. Тому харчі краще засвоюються організмом і менше відкладаються у вигляді шлаків.
Такі поради дають індійські йоги та тибетські лами. Стверджують: пережуйте їжу 50 разів і шлунок не хворітиме, а пережуєте 100 — проживете 100 років.
Метод тривалого жування їжі пропагував також американський фізіолог Флетчер на початку минулого століття. У 44-річному віці чоловік потерпав від надмірної маси тіла, хвороби серця та судин, його турбував шлунок. Коли він почав жувати їжу більш як 100 разів, помітив, що вона непомітно зникала з ротової порожнини. Флетчер швидше наїдався, хоча з"їдав утричі менше. Завдяки такій терапії в нього нормалізувалася маса тіла та зникли хвороби.
Нині в Англії популярні клуби тривалого жування їжі. Лікарі рекомендують дотримувати цього методу людям із недугами травлення та літнім особам.
Коментарі