пʼятниця, 30 вересня 2011 06:15

Із втратою слуху не жартують

Восени найчастіше люди хворіють на грип. Добре, якщо лікар призначить правильне лікування — грип мине і ви про нього забудете. Але якщо починати самолікуванням або зносити хворобу на ногах, можна мати багато проблем. Про них розповідає Володимир Гаврилюк, сурдолог із Центру реабілітації слуху Вінницької обласної лікарні ім. Миколи Пирогова.

— Цієї весни потрапила до мене з майже повною втратою слуху дівчина з Немирівського району. Молода зовсім — 20 років. Захворіла грипом та наче все правильно зробили і по лікуванню хвороби, і по режиму. Але буквально за тиждень з нормальної здорової людини перетворилася на інваліда першої групи — відмовили нирки та майже пропав слух. Таку ситуацію, звичайно, не можна передбачити. Але якщо сталася біда, негайно звертайтеся до спеціаліста, який допоможе проконтролювати ситуацію і не втратити слух остаточно.

Лікар радить за перших ознак погіршення слуху одразу звертатися до сурдолога з декількох причин.

— По-перше, втрата здатності чути розвивається непомітно для людини — одного разу ви помічаєте, що не чуєте тікання годинника або спів пташок. У середньому минає 10 років, доки людина не зважиться щось робити з втратою слуху. Деякі чекають, доки це явище минеться само собою, але таке трапляється вкрай рідко. По-друге, нескорегована та неконтрольована втрата слуху значно погіршує якість життя та здатність мозку "згадувати" звичні повсякденні звуки. Через те, що звукові канали більше не надходять у мозок, з часом він "забуває" звуки і не може їх розуміти. Слуховий центр мозку зберігає звуки протягом трьох років після виникнення втрати слуху. Приблизно за сім років ці спогади згасають. Тому дуже важливо перевіритися вчасно і придбати слуховий апарат одразу. Якщо не квапитися з придбанням правильного слухового апарата, то навіть він не зможе перетворити звуки на зрозумілу для вас інформацію.

Підібрати правильний апарат в залежності від стадії хвороби, ваших індивідуальних побажань зможе лише спеціаліст. Існує безліч варіантів, серед яких можна обрати і вітчизняний, і зарубіжний, і ціну, яка влаштує. Але важливо пам'ятати — чим довше хвороба запущена, тим дорожче коштуватиме відновлення.

Якщо помітили, що іноді не дочуваєте або зовсім не сприймаєте інформацію на слух, негайно звертайтеся до фахівця, який може врятувати ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «Із втратою слуху не жартують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути