понеділок, 13 травня 2019 06:21

Шукати кліщів починають із голови

Автор: WWW.TUTKNOW.RU
  Кліщі на тілі людини шукають місце, де хороший кровообіг і ніжна шкіра
Кліщі на тілі людини шукають місце, де хороший кровообіг і ніжна шкіра

— У нас що не похід у ліс, то повертаємося з кліщами. Пару раз пронесло і чоловік викрутив комаху з моєї ноги, а минулого мусили їхати в травмпункт, — розповідає киянка Світлана Криничко, 34 роки. — Боюся навіть планувати шашлики, щоб не заробити пригоди на свою голову.

— Шукати кліщів після лісу починають із голови, шиї, пахв, підколінних ямок. Там хороший кровообіг і ніжна шкіра. Це улюблені місця кліщів, — розповідає Олександр Тарасюк, 46 років, терапевт із Житомира. — Знайдену комаху потрібно правильно витягнути. Олія і пінцет — не вихід, бо голова в кліща може відірватися й інфекція потрапить у кров.

Радить зробити петлю з міцної нитки. Зачепити кліща за шийку і без різких рухів повільно витягувати, розхитуючи з боку в бік. Рану помастити йодом.

Небезпечний не сам укус, а загроза заразитися хворобою Лайма. Вона вражає опорно-рухову систему і суглоби. На другій стадії захворювання починаються збої в роботі серця. Завершальна характеризується ураженням нервової системи.

Люди не розуміють, звідки їхні недуги. Звертаються до терапевтів, неврологів, кардіологів і ревматологів. Навіть якщо з часом вдається встановити причину, інфекція вже настільки "роз'їла" організм, що вилікувати людину неможливо.

— Ознаки зараження хворобою Лайма проявляються на третій-сьомий день після укусу. Це червона пляма, що не болить, не свербить. Від неї розходяться кола, як на воді. Якщо побачили таку пляму — біжіть до лікаря. Він призначить аналіз на антитіла. Їх найкраще вдається виявити в організмі на третій тиждень після зараження.

Щоб кліщі не вчепилися до тіла, штани заправляють у шкарпетки. Сорочки і кофти носять із щільними манжетами й піднятими комірами. Тіло краще обприскати репелентами. Це спеціальні засоби, що відлякують кліщів.

Зараз ви читаєте новину «Шукати кліщів починають із голови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути