Ексклюзиви
вівторок, 13 червня 2017 00:05

Хворі скаржаться на туман перед очима

Автор: www.facebook.com
  Інфекціоніст Андрій Сніцар: ”Найбільше токсину в реберцях риби”
Інфекціоніст Андрій Сніцар: ”Найбільше токсину в реберцях риби”

— Ботулізм — небезпечна токсикоінфекція, від якої можна померти того ж дня після зараження. Її токсин вважають однією з найсильніших отрут у природі, — каже головний лікар Сумської обласної інфекційної лікарні 54-річний Андрій Сніцар.

Андрію Олеговичу, всі нещодавні випадки отруєння ботулізмом в Україні пов'язані з вживанням магазинної в'яленої риби. 8 червня помер 38-річний фельдшер з Недригайлова Сумської області. Він теж купив рибу в супермаркеті?

— Він вживав рибу, в'ялену в кустарних умовах, яку привезли з Києва. У неділю, 5 червня, разом із друзями святкував Трійцю на природі. Того ж дня ввечері в чоловіка почалися зорові й мовні розлади. Потім став задихатися. Його доставили в реанімаційне відділення Недригайлівської районної лікарні, а згодом — у Суми. У решти людей, які вживали рибу, немає суттєвих проявів хвороби.

Сироватку вводили чотири рази. Діставали з трьох джерел, російську та польську. На жаль, токсин уже вразив тканини.

Чоловік перебував на апараті штучної вентиляції легенів. За дві доби помер.

Чому в інших хвороба не проявилася?

— Можливо, тому, що постраждалий єдиний із компанії не вживав алкоголь. Крім того, токсин має гніздовий характер розподілення. В одному шматку м'яса, ковбаси, риби він є, в іншому — ні.

Які шляхи зараження ботулізмом?

— Бактерія живе у ґрунті. Звідти потрапляє в кишечник тварин, птахів, риб. Тому все, забруднене землею, може заразити ботулізмом — м'ясо, риба, гриби, овочі, фрукти, ягоди. Вдесятеро небезпечніші герметично консервовані, в'ялені, копченні чи вакуумовані продукти. Без кисню збудник активно виробляє й накопичує токсин.

Як проявляється недуга?

— На відміну від звичайного отруєння, при ботулізмі немає проносу та блювоти. Або бувають несильні лише раз або два. При інших кишкових інфекціях блювота і пронос багаторазові. При ботулізмі навпаки, характерний запор, здуття й відчуття переїдання. Часто скаржаться, що "зупинився шлунок". Болю в животі немає. На відміну від ріжучого болю при кишкових інфекціях. Температура не підвищується.

Все це створює оманливе враження неважкого нездужання. Тому до лікаря не звертаються і втрачають час.

Чи є специфічні симптоми хвороби?

— Вони виникають від двох годин до шести днів після зараження. Що швидше з'являються, то сильніший і небезпечніший токсин. Людина відчуває сильну слабкість і запаморочення. Її хитає, знижується тиск.

Ботулітоксин викликає параліч м'язів, що відповідають за дихання, ковтання та зір. Тому для інфекції характерні розлади зору. Хворі скаржаться на сітку й туман перед очима, двоїння. Не можуть прочитати текст. Був у мене пацієнт, який три дні поспіль ходив із цим до окуліста. А треба було до інфекціоніста.

Також виникає сухість у роті, клубок у горлі, невиразна мова. Іноді в людей похилого віку це плутають з інсультами. І найстрашніше — порушення дихання, неможливість вдихнути на повні груди, відчуття нестачі повітря.

Що слід робити, коли виникли такі симптоми?

— Перше — вимити з себе токсин, щоб він не всмоктався у кров. Слід швидко, великими ковтками, випити майже 3 літри теплої води з-під крана. Кип'ятити немає коли. Краще з содою. Два пальці вставити в рот. П'ємо і блюємо, блюємо і п'ємо. Ставимо клізму й побільше.

Промивати шлунок і кишечник слід багаторазово, до чистої води. Не шкодувати ні її, ні себе. Від цих процедур залежить, скільки токсину всмокчеться в кров і вразить нерви.

Сорбенти використовуємо?

— Обов'язково. Слід потовкти чорне чи біле вугілля. Не одну-дві, а 10–20 таблеток одразу. Можна і в клізму додати стільки ж.

Ще краще атоксил, сорбекс, ентеросгель. Вони діють швидше й ефективніше, ніж вугілля.

Паралельно з цим викликаємо "швидку"?

— Одразу викликаємо. Токсин, який усмоктався в кров, можна зв'язати тільки сироваткою. Але в Україні її немає три роки. Вам треба десь знайти її, швидко змотатися в Росію чи Польщу. Купити, привезти й віддати лікарям. Що раніше, то краще.

Якщо їсти мариновані оселедці, теж можна захворіти?

— Ні. Через морську рибу недуга не передається. Тільки річкову.

Як убезпечити себе від ботулізму?

— На око заражений продукт не розпізнати. За запахом, кольором не відрізняється від нормального. Висушування, заморожування, соління, копчення не вбивають токсин. Необхідна лише термообробка.

Токсин руйнується при кип'ятінні. Тому варто всю консервацію перед споживанням прокип'ятити, протушкувати чи нагріти.

Купуючи їжу, дивіться на терміни придатності, вимагайте супровідні документи. Не беріть підозріло дешеву продукцію. Споживайте рибу без кишок і їжте "спину". Не обсмоктуйте ребра — в них, прилеглих до кишечника, токсину найбільше.

Алкоголь знижує дію токсину?

— Так, але міцний, щонайменше 40 градусів. Горілка й коньяк.

Зараз ви читаєте новину «Хворі скаржаться на туман перед очима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути