четвер, 13 грудня 2007 17:57

Голова хлопчика щодня збільшувалася на сантиметр

20-річна Наталя та 25-річний Андрій Владимирові із Донецька півроку тому стали батьками. Хлопчик народився з високим внутрішньочерепним тиском. Але лікарі на це не звернули уваги. Максимові зробили три щеплення, а в чотири місяці ще одне — проти гепатиту В.

— За тиждень у дитини голова почала збільшуватися зі швидкістю вітру, — каже мама хлопчика Наталя Владимирова. — Максимко став кволим, перестав реагувати на іграшки. Голова збільшувалася на сантиметр щодня, у малюка запали очі.

Владимирові викликали "швидку", але вона не приїхала. До лікарні їх відвезли знайомі.

— Але нас не прийняли. Відправили в "Калініно" — лікарню в іншому районі Донецька, — веде далі жінка. — Там теж відмовили. Мовляв, у вас немає всіх аналізів, та й обслуговувати має інша лікарня. У нашому районі розводили руками: такі діти трапляються раз у рік. Один із лікарів сказав: "Что вы подсовываете нам этот мусор? Открывайте книгу и читайте о симптомах болезни", — обурено розповідає Наталя.

Максима обстежили в обласній лікарні. Виявили гідроцефалію — накопичення рідини в черепній порожнині. За однією із версій лікарів, хвороба почала швидко розвиватися після щеплення. Для виведення води з голови в лікарні "Калініно" хлопчикові поставили шунти — дренажну систему. Але під час операції в мозку побачили пухлину. Владимирових відправили до київського Інституту нейрохірургії ім. Ромоданова.

— Київські спеціалісти побачили, що та шунтуюча система не працює, переставили її. А через кілька тижнів Максимкові видалили пухлину, — каже Наталя. — Кров для операції ми купували. Але сама операція — безкоштовна. — Владимирова знову сумнішає. — Виходить, удома синочка як слід не обстежили. Він уже закидав голову, гикав, у нього закисали очі. А нас запевняли, що все нормально.

Торік українські нейрохірурги прооперували 731 онкохвору дитину. У столичному Інституті нейрохірургії маленьких пацієнтів було 208.

"Гамма-ніж" не потребує відкриття черепа

— Перша ознака пухлини в діток — це збільшення розміру голови та підвищення внутрішньочерепного тиску, — розповідає головний дитячий нейрохірург МОЗ України 66-річний Юрій Орлов. Він очолює клініку дитячої нейрохірургії Інституту ім. акад. Ромоданова, доктор медичних наук, професор. — Якщо пухлина розташована біля мозочку, з"являються рухові порушення, блювання. Бувають напади й головні болі. Якщо утворення в лобній частині голови, може порушитися сприйняття запаху, а коли в потилиці — чутливість рук та ніг. Бо кожна зона мозку відповідає за якусь функцію організму.

В Україні щороку виявляють близько 500 пухлин у дітей. Половина — злоякісні. Окрім операції, вони потребують комбінованого лікування — радіотерапії, хіміотерапії. Діток до трьох років оперують лише в Інституті нейрохірургії.

Юрій Орлов говорить, що пухлини до трьох сантиметрів можна лікувати без операції — за допомогою "гамма-ножа".

— Цей прилад не потребує відкриття черепа. Радіоактивні промені з різних точок направляються на пухлину. Інститут нейрохірургії уклав договір із чеським Центром гамма-ножа. Щороку можемо відправляти до Праги десять українських дітей, для яких ризиковане пряме хірургічне втручання. Ми направляємо результати обстежень, а чеські хірурги вирішують, чи приймуть пацієнта. Один сеанс "гамма-ножа" коштує не менше 10 тисяч доларів.

В Україні, каже Орлов, планують купувати інший, схожий апарат — лінійний прискорювач. Ним можна лікувати пухлини більшого розміру.

Під час сеансу "гамма-ножа" Костя слухав Чайковського

У лучанина Костянтина Березовського, 16 років, кілька років тому виявили пухлину в голові. Вона тиснула на гіпофіз, і хлопець не ріс. В Україні його оперували двічі. Але для одужання потрібен був сеанс "гамма-ножа". Родина поїхала до Чехії.
— На голову спрямовуються хвилі. Їх не видно неозброєним оком, — розповідає Костя. — Найболючіший етап сеансу — коли голову закріплювали в рамці, аби вона не рухалася.
Рамку прикручують болтами з чотирьох боків до кісток у черепі настільки міцно, що лопається шкіра. Перед цим колють знеболююче. Готувати до сеансу Костю почали з сьомої години ранку, а зробили — близько 10.30. Операція тривала годину.
— Під час сеансу "гамма-ножа" хворому вмикають музику. Костя обрав класику, Чайковського, — додає мама Наталя Березовська. — У сусідній кімнаті за ним спостерігали лікарі. Так само на моніторах комп"ютерів Костю бачила я, з ним можна було розмовляти.
Після лікування Костя зміг повернутися до школи. Він ходить у басейн, вчиться грати на гітарі. Раніше вчителі приходили до нього додому.

Зараз ви читаєте новину «Голова хлопчика щодня збільшувалася на сантиметр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути