четвер, 11 жовтня 2007 18:15

Гепатитом заразили в манікюрному кабінеті

Киянка Ольга, 23 роки, чотири місяці лікується від гепатиту В. Діагноз їй поставили в червні. "Швидше за все, вірус занесли в перукарні під час манікюру, — розповідає дівчина. — Лікарка сказала, що на ножицях могла залишитися кров попередньої клієнтки. Але вже нічого не доведеш".

Раніше в Ольги були довгі нігті. Часто робила на них візерунки. Нині обрізає лише своїми ножицями. Щоб не було спокуси покривати їх лаком, одягає блузки з довгими рукавами.

— Недомагання у мене з"явилося напередодні літньої сесії, — згадує Ольга. — Думала, звичайна перевтома. На неї ж списувала нудоту та відсутність апетиту. Коли заболіло справа під ребрами й піднялася температура, батьки викликали "швидку".

У лікарів спочатку була підозра на апендицит. Діагноз — гепатит В — встановили, коли дівчина здала кров на вірусні інфекції. Хвороба загострилася. Місяць Ольга пролежала в інфекційному відділенні. Постійно ставили крапельниці. Якби тиждень загаялись, у неї почали б гинути клітини печінки, орган міг відмовити, кажуть медики.

З"явилися недомагання, нудота, та зник апетит

— У середині липня мене відпустили додому, — продовжує Ольга. — Прописали купу вітамінів та відновлювальні препарати для печінки. Маю дотримуватися дієти. Заборонили масне, здобу, гостре та смажене.

До кінця року жінці дозволили вживати каші та приготовлені на пару овочі. Вражена гепатитом печінка погано працює, пояснили лікарі. Не вся їжа перетравлюється, може виникнути неприйняття деяких продуктів. Із часом дієту послаблять.

У січні Ольга має здати аналіз крові. Якщо виявлять антиген НВs, але без HBsAg — значить, одужала. Однак для відновлення печінки потрібно приймати ліки-гепатопротектори кілька років.

— Найгірше, що я і сесію пропустила, й канікули. Нині мушу наздоганяти. Зате пройшла повне медобстеження. З"ясувала, що інші мої органи здорові.

Вірус півроку зберігає хвороботворність

Манікюрні кабінети, перукарні та салони татуажу — місця, де найчастіше можна заразитися вірусом гепатиту, кажуть лікарі. Він потрапляє з манікюрних ножиць або леза для гоління через найменші пошкодження до шкіри.
— Ризик інфікуватися при уколі голкою, зараженою вірусом гепатиту В, становить 30 відсотків, вірусом імунодефіциту — три, — розповідає Ігор Анастасій, 39 років, доцент кафедри інфекційних хвороб Національного медуніверситету ім. Богомольця. — У побутових умовах вірус гепатиту В зберігає хвороботворні властивості до шести місяців. Троє з сотні людей, які контактували з такими предметами, стануть носіями гепатиту.
Із лікуванням зволікати не можна.
— Вірус руйнує печінку, — пояснює Євдокія Вакуленко, 69 років, завідувач відділення гастроентерології Київської обласної лікарні. — При запущеному гепатиті в 20 відсотків хворих недуга переходить у хронічну форму. Далі розвивається цироз і навіть злоякісні захворювання.

Зараз ви читаєте новину «Гепатитом заразили в манікюрному кабінеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути