понеділок, 06 березня 2017 07:25

"Думав, імовірніше потрапити під трамвай, ніж захворіти на туберкульоз"

Автор: ФОТО з сайта www.pharmprice.kz
  Перша ознака туберкульозу — слабкість та швидка втомлюваність. Температура підвищується максимум до 38 градусів. Кашель сухий, посилюється вночі та вранці
Перша ознака туберкульозу — слабкість та швидка втомлюваність. Температура підвищується максимум до 38 градусів. Кашель сухий, посилюється вночі та вранці

— Під час подорожі на наукову конференцію в Корею заразився важкою формою туберкульозу. У літаку навпроти сидів пасажир і сильно кашляв, — розповідає кандидат історичних наук 60-річний Віктор Пилипенко. Працює викладачем КНУ ім. Шевченка. Від недуги лікувався рік.

За місяць після подорожі чоловік відчув слабкість, тому пішов на медогляд.

— Вийшов на роботу. Ніби мав до того два місяці відпустки, а виснажений. Немає сил іти на лекції, важко дихати. Кашлю не було, хіба якийсь раз кашляну на день. Тому не підозрював, що може бути туберкульоз. Пішов на обстеження в приватну клініку, перевірив серце, шлунок — усе здорове. А коли дійшли до грудної клітини, лікар говорив, схоже на запалення легенів. Відправив до фтизіатра. Той сказав, що туберкульоз. Думав, імовірніше потрапити під трамвай, ніж захворіти на туберкульоз.

Чоловіка поклали в лікарню. Обіцяли, що за місяць має одужати.

— Однак час минув, а ліки не діяли. Тоді сказали, це туберкульоз складнішої, мультирезистентної форми. Навіть пропонували зробити операцію на легенях — видалити ділянку, де було нагноєння. Я відмовився, став лікуватися сильними антибіотиками. Сім місяців лежав у лікарні. Потім тричі робили аналізи, кожний через місяць. І лише коли виявили, що палички більше немає — виписали. Вдома ще п'ять місяців приймав ліки, щоб закріпити результат.

Від антибіотиків виникло ускладнення, почала боліти печінка.

— Розвинувся гепатит. Ходив жовтий, як світлофор. Ліки від туберкульозної палички оплачувала держава. Від гепатиту лікувався за власні гроші.

Одужання Віктора Пилипенка є його досягненням. Бо в Україні від подібної форми туберкульозу не можуть вилікуватися більш як половина хворих.

— За минулий рік у країні на таку форму заразилися на 20 відсотків людей більше, ніж позаминулого. Подібні темпи спостерігають у Сомалі, Конго та Нігерії, — каже Наталія Півень, начальник відділу профілактики та лікування туберкульозу "Центру громадського здоров'я" МОЗ України. — При звичайних сухотах за два-чотири тижні зникають усі симптоми хвороби, а при мультирезистентній формі — людина має приймати сильнодіючі ліки до року. Може померти, якщо порушить процес лікування.

Щоб не заразитися туберкульозом у громадських місцях, лікар рекомендує уникати спілкування з людьми, які сильно кашляють. Робити принаймні раз на рік флюорографію та підвищувати імунітет.

— У нас низька культура людей, які хворіють. Не заведено одягати маску й оберігати інших людей від зараження. Ви можете сидіти в черзі під дверима до терапевта, а поруч людина кашляє. І ще сама не знає, що має туберкульоз. Краще не розмовляти з іншими хворими в черзі, просити їх одягати маски. А якщо вас поклали в лікарню, то наполягати, щоб лікарі проводили кварцування в палаті. Воно вбиває паличку. 13 відсотків хворих на туберкульоз — медики, більшість із яких працюють педіатрами, стоматологами, терапевтами. Вони заражаються через необережність.

Зараз ви читаєте новину «"Думав, імовірніше потрапити під трамвай, ніж захворіти на туберкульоз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути