Ексклюзиви
вівторок, 07 липня 2009 17:49

Для нарощування м"язів беруть рослинні настоянки

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Один із найсильніших атлетів світу киянин Сергій Конюшок під час тренування піднімає 300-кілограмове колесо. Спортсмена підстраховують тренер Михайло Гераскевич (ліворуч) і товариш по команді на змаганнях ”Богатирське багатоборство”
Один із найсильніших атлетів світу киянин Сергій Конюшок під час тренування піднімає 300-кілограмове колесо. Спортсмена підстраховують тренер Михайло Гераскевич (ліворуч) і товариш по команді на змаганнях ”Богатирське багатоборство”

"Десь із травня у тренажерному містечку в Гідропарку з"являються нові люди, — розповідає киянин Сергій Авдієнко, 54 роки. Він тренується понад п"ять років. — Видно, що дехто на таких снарядах давно не працював. Вони намагаються зміцнити м"язи, щоб мати гарний вигляд у футболці".

Часто охочі швидко наростити м"язову масу вживають анаболічні стероїди. Вони прискорюють синтез в організмі тестостерону — чоловічого статевого гормона. Тому м"язи швидше збільшуються.

— Побічним ефектом є хвороби серця й печінки, онкологічні захворювання, — розповідає Лариса Гуніна, завідувач лабораторії Національного університету фізичного виховання і спорту. — У чоловіків можуть збільшитися грудні залози. У жінок — вирости волосся на небажаних ділянках тіла, з"явитися гінекологічні недуги, безпліддя.

Лікарі використовують анаболіки для поліпшення обміну речовин після операції. Вони прискорюють рубцювання швів.

В аптеках препарати продають за рецептом. Спортсмени-аматори зазвичай купують їх на чорному ринку або через Інтернет. Часто це підробки.

Для нарощування м"язової маси беруть протеїнові коктейлі. Їх продають без рецепта як біологічно активні добавки. Але за надмірного вживання вони можуть погіршити функцію нирок і печінки.

— До нешкідливих стимулюючих препаратів належать добавки рослинного походження: на основі левзеї, яка покращує кровообіг, родіоли рожевої або якорців повзучих, — розповідає Лариса Гуніна. — Їхнє застосування не дасть швидких результатів, але й не зашкодить організму.

Перед вживанням препаратів необхідно проконсультуватися з лікарем та спеціалістом зі спортивної медицини.

У чоловіків можуть збільшитися грудні залози

Люди, які захоплюються силовими видами спорту, вважають, що завдати шкоди здоров"ю може й неправильне та безсистемне тренування. Тому розпочинати займатися силовими вправами радять під наглядом тренера з 15 років.

— Тренер чи досвідчений атлет зможуть оцінити фізичний стан людини, щоб правильно визначити початковий рівень навантаження, — каже головний тренер Федерації найсильніших атлетів і перетягування каната Михайло Гераскевич, 37 років.

Силові заняття мають тривати близько 90 хв. Найкраще тренуватися в обідню пору — з 11.00 до 12.30, або ввечері — з 18.30 до 20.00. Зранку організм не готовий до фізичних навантажень, а після пізніх занять важче заснути.

Перед тренуванням потрібно зробити 15-хвилинну розминку, щоб розігріти м"язи. Для цього виконують вправи на розтягування м"язів. Для тренування рук у домашніх умовах підходить віджимання від долівки, підтягування на турніку і жим гантелей сидячи.

— Силові тренування починати бажано з половини тієї ваги, яку людина може підняти, — каже один із найсильніших атлетів світу в богатирському багатоборстві киянин Сергій Конюшок, 25 років. — Наприклад, якщо максимальний рекорд 70 кілограмів, значить, початкова вага 35–40.

Конюшок захоплюється силовими видами спорту з 14 років. Починав у важкоатлетичній секції, займався силовим триборством — це присідання зі штангою на плечах, жим лежачи і станова тяга. Сергій — багаторазовий рекордсмен світу у ваговій категорії до 105 кг, фіналіст командного чемпіонату світу в двійках 2007-го, цьогорічний і минулорічний бронзовий призер українських змагань "Богатир року".

Вишневий сік запобігає втомі бігунів

Вишневий сік допомагає бігунам менше втомлюватися після тренувань. Такого висновку дійшли вчені з медичної лабораторії Орегонського університету в США.

У дослідженнях взяли участь 60 осіб віком від 18 до 50 років. Вони двічі на день випивали по 300 г соку перед бігом на довгу дистанцію. Після тренувань відчували менший біль. Соки з інших фруктів такого ефекту не давали.

Вишневий сік містить антиоксиданти, їх використовують для лікування раку, діабету, атеросклерозу, астми. Природних антиоксидантів найбільше в темних овочах і фруктах: баклажанах, фініках, темному винограді.

Зараз ви читаєте новину «Для нарощування м"язів беруть рослинні настоянки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути