середа, 30 квітня 2008 13:10

Дитячий церебральний параліч лікують уколами

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Денис Проценко захворів у три місяці. В інститут проблем болю його привезли рідні. Поїхати до Києва їм порадили у лікарні в Сумах
Денис Проценко захворів у три місяці. В інститут проблем болю його привезли рідні. Поїхати до Києва їм порадили у лікарні в Сумах

Хворого на ДЦП сина 2-річного Марка москвичка Наталія привезла лікувати до України. Хвороба розвинулася через пологову травму. Жінка каже, російські лікарі намагаються соціалізувати дітей із паралічем, пристосовувати до життя, а не лікувати. Розмовляємо у подільському відділенні Інституту проблем болю у Києві.

— Рік лікуємося у Володимира Козявкіна у Трускавці (у Міжнародній клініці відновного лікування застосовують комплексну терапію: рефлексотерапію, масаж, ритмічну гімнастику й лікування продуктами бджільництва. — "ГПУ"). Вирішили спробувати голковколювання, іпотерапію.

Щотижня у понеділок на 17.00 сюди приїздять батьки із хворими дітьми. Тетяна Проценко, 25 років, приїхала з Конотопа Сумської області. Разом із мамою привезли сина Дениса, 5 років.

— Параліч у сина почався у три місяці, відколи зробили манту, — жінка тримає Дениса на руках. Хлопчик усміхається й час від часу кличе: "Аля!". Так скорочено називає бабусю Валентину. — Лікуємося у Сумах, ходимо на масаж. Але цього замало, тому підключили терапію травами, застосовуємо капсули й уколи.

Каже, за рік сину стало краще. Він може стояти, сам їсть.

2-річний Едуард із Лебедина Сумської області вередує і плаче. Бабуся заколисує його, а мама розповідає:

— Нам сказали, що причина захворювання — кисневе голодування під час пологів і крововилив у мозок. Лікувалися вже багато. Їздили до Одеси на голковколювання — не допомогло. Ходимо на масажі й парафін у дитячу обласну лікарню в Сумах.

Парафінові прогрівання розслаблюють м"язи, дитина може рухатися. Ліва рука в Едика більш рухома, а от праву ніяк не розроблять.

У кімнаті зібралося майже десять хворих дітей разом із батьками. Доки розмовляємо, до кімнати заходить директор інституту лікар-невропатолог Володимир Берсенєв, 62 роки.

— Під час тривалих пологів у дитини передавлюються позвоночні артерії, це спричинює параліч. Голівка  перегинається й виникає ніби інсульт, — на моделі дитини лікар показує, як голівка згинається до шиї. — Тому й з"являються проблеми з рухом, ковтанням і мовою. Сонні артерії, що відповідають за інтелект, відкриті. І розумово дитина нормальна.

Обколюємо пошкоджені м"язи чотирма препаратами

Лікар додає, що першими хворобу зазвичай розпізнають бабусі. Тривожаться, що малюк у три-чотири місяці не тримає голівки.

 — Щоб відновити нормальну роботу м"язів, потрібно налагодити нервові зв"язки. Це як непідключений телефон, — Володимир Андрійович звертається до мами Дениса з Конотопа: — У вашого хлопчика тече слина. Науковці підрахували, витікає до трьох літрів за день. Це проблема лицьового нерву. Треба зняти параліч губ — і все буде нормально.

Володимир Берсенєв зазначає, що менша дитина — то легше лікувати. Найкраще, коли приводять малюка до року. Його вдається відновити за рік.

— Курсів лікування буде одинадцять — це п"ятдесят п"ять ін"єкцій. Обколюємо всі пошкоджені м"язи чотирма препаратами. Ліки закордонні. Починаємо сьогодні й лікуємо п"ять днів поспіль. Потім розстанемося на квартал і коригуватимемо лікування залежно від результатів.

Лікар запевняє, що діти, яких ретельно лікують, одужують.

Як знайти

Подільське відділення Інституту проблем болю, що лікує дітей із ДЦП, розташоване у Києві на вул. Верхній Вал, 18.
Тел.: (044) 417 20 13.

Зараз ви читаєте новину «Дитячий церебральний параліч лікують уколами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути