пʼятниця, 01 квітня 2011 02:45

Дітей обмотують клейонкою та овечою ковдрою

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  На одному із курортів Закарпаття медсестра Ірина Гутник обмастила грязями киянку 8-річну Софію Никончук. Закутує її ковдрою. У дівчини болять суглоби ніг. Так лежатиме 20 хвилин
На одному із курортів Закарпаття медсестра Ірина Гутник обмастила грязями киянку 8-річну Софію Никончук. Закутує її ковдрою. У дівчини болять суглоби ніг. Так лежатиме 20 хвилин

"Після кількох грязьових процедур у кістках починаються регенеративні процеси. На клітинному рівні відбувається відновлення структури кістки", — говорить головний лікар одного з готелів-курортів Закарпаття Василь Мішко, 44 роки.

Радикуліт, остеохондроз, сколіоз, артрит, ревматизм він лікує грязями. Каже, вони корисні також після переломів та операцій.

Грязями пацієнтів обгортають, роблять маски. Привозять їх із Сакського озера й Куяльника. Грязі багаті на йод, магній, бром, залізо. Подібні до тих, що є на Мертвому морі. Їх радять також при гінекологічних, невралгічних, шкірних захворюваннях.

— Радикуліт зараз найпоширеніше захворювання периферичної нервової системи. Ця хвороба вражає нервові волокна, що відходять від спинного мозку. Це й викликає в людей болі в суглобах, хребті. Найчастіше радикуліт виникає через остеохондроз. Тому грязями лікуємо не тільки радикуліт, а й ті недуги, які до нього призводять.

46-річна Марина Соловйова з Ужгорода лікується на курорті від радикуліту.

— Рік тому робила в квартирі ремонт. Чоловіка не було вдома, то вирішила доказати йому, що можу шафу пересунути сама. Тільки напружилася й уперлася в мебель, почула, що в спині щось запекло. Перше не звернула на це уваги, а за два тижні спина сильно розболілася. Уночі спала калачиком, вранці важко було розігнутися. Лікарі сказали, що це радикуліт, виписали антибіотики. Але вони знімали біль на день-два.

Родичка розповіла про грязьові ванни. Після трьох обгортань Марина Соловйова почала рівно ходити, біль минув.

Перед процедурою медсестра Ірина Гутник, 22 роки, нагріває сакські грязі на тепловій бані. Буде накладати їх 8-річній Софії Никончук із Києва.

— У доньки сколіоз і вроджена плоскостопість, від цього часто скаржиться на біль у ніжках, — розповідає батько дівчинки Олег Никончук, 42 роки. — Лікарі порадили ще плавання.

Софія роздягається й лягає на тапчан. За 15 хв. грязьова суміш нагрівається до 40°С. Медик намащує їй спину, ноги, руки, живіт.

— Мікроелементи, які є у грязях, проникають глибоко під шкіру, підтягують її. Затим потрапляють у кістки, регенерують клітини, — говорить Ірина Гутник. Вона обмотує пацієнтку клейонкою. Зверху — овечою ковдрою.

— Треба якнайбільше розігріти тіло, тоді й ефект буде кращий. Дорослі лежать закутаними півгодини, діти — на 10 хвилин менше.

Дівчинка піднімається й змиває засохлу грязь у душі. Їй радять трохи відпочити. Після сеансу добре прийняти ванну з мінеральною водою. Для хорошого ефекту слід пройти не менш як сім процедур.

Зараз ви читаєте новину «Дітей обмотують клейонкою та овечою ковдрою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути