понеділок, 28 травня 2018 05:36

Дітям із вродженим сколіозом ставлять ростучу конструкцію

 

— Оперували нещодавно 15-річну дівчину з Києва, — розповідає Михайло Вальчук із Міжнародного центру нейрохірургії. — Це друга операція на її хребті. Вона народилася без одної ноги та із вродженим викривленням хребта, що сильно прогресувало. У 9 років ми поставили їй ростучу конструкцію — дозволяє утримати хребет від викривлення.

Ростучу конструкцію для хребта ставлять дітям від 8 до 12 років, які мають вроджений сколіоз із великим кутом викривлення. Або якщо недуга сильно прогресує. На відміну від звичайної операції на хребті, в ростучій конструкції 12 імплантатів замість 24. Пацієнт втрачає менше крові й одужує швидше.

— Операція відбувається у два етапи. Під час першого дитині у хребет вживляємо гвинти зі стержнями за типом рейок. Коли хребет росте, конструкція розтягується. Наявність стержня дозволяє йому рухатися. Якщо прооперувати вчасно, результат буде відмінний. Бачив на Заході дітей, які мають занадто довгі ноги й короткий тулуб. Це тому, що запізнилися з операцією. Другий етап відбувається, коли ріст припиняється. Тоді точки, в яких конструкція рухається, додатково скріплюємо. Так вона залишається на все життя у хребті.

У Міжнародному центрі нейрохірургії зробили більше десятка подібних операцій.

— Звісно, наша пацієнтка, без однієї ноги не зможе відчути себе абсолютно здоровою. Але маючи рівну спину, і використовуючи протез, її життя буде набагато краще.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії відбуваються за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ,

вул. Липська, 11, тел. 0(44) 592 68 78

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3,

тел. 0(99) 309 20 21

м. Стрий, вул. Ольги Басараб, 15, тел. 0(67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «Дітям із вродженим сколіозом ставлять ростучу конструкцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути