понеділок, 02 квітня 2018 05:01

Цистит спричиняє сидяча робота

— Не знаю, де в мене той цистит взявся. Сиділа на роботі, і тут як запекло в паху — ніби током вдарило. Аж мурашки по ногах побігли. Ледве ніч пережила. Біль знімала тільки гаряча ванна, — говорить киянка Світлана Петрушко, 29 років. — Лікар сказав, що причина циститу — в послабленому імунітеті та сидячій роботі.

Жінці зробили аналіз сечі, щоб точно визначити бактерію, яка викликала запалення. Потім підібрали антибіотики і сечогінні засоби на основі лікарських трав. Приймала їх тиждень.

— Сидяча робота й тісний одяг порушують нормальний кровообіг у тазі. Постійне сидіння призводить до ослаблення тонусу м'язів малого таза, які задіяні при скороченні сечового міхура. Від цього застоюється рідина, що й провокує розвиток циститу, — пояснює акушер-гінеколог 47-річний Вадим Храпач зі столичного пологового будинку №2. — Ця проблема є частою в міжсезоння, коли погода нестабільна, імунітет слабкий. Якщо додасться застуда чи менструація, організм переключиться на них, — і цистит прогресуватиме.

Цистит — це інфекційна хвороба, яку спричиняють бактерії, віруси та грибки. Найчастіше збудником є кишкова паличка. Захворювання більше вражає жінок. У них сечовивідний канал коротший, а міхур — об'ємніший.

— У нормі людина ходить у туалет 4–6 разів на добу. Якщо через зайнятість ходити рідше, сеча буде застоюватися. Виникне сприятливе середовище для розмноження бактерій.

Хворі відчувають біль унизу живота, потерпають від частого болісного сечовипускання. Може піднятися температура.

— Запалення багато хто лікує самотужки. Роблять теплі ванночки або п'ють підкислені напої. Тому часто цистит переростає в хронічне запалення, що призводить до появи піску в нирках.

Не варто самому приймати антибіотики, навіть якщо раніше вони допомогли. Не покладайтеся на поради знайомих, які перенесли цю хворобу. У кожного свої причини її виникнення та супутні недуги.

Полегшити симптоми циститу допоможуть теплі ванни з відвару квіток ромашки, кореня лепехи, хмелю, трави звіробою та м'яти. Складники змішують у рівних пропорціях, 5 ст. л. суміші заливають 2 л окропу. Настоюють годину, виливають у широку миску й сідають туди на 20 хвилин. Такі ванни можна приймати не більше трьох разів на день.

Зараз ви читаєте новину «Цистит спричиняє сидяча робота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути