Ягоди бузини збирають у вересні. 49-річний Григорій Колодій із Хмільника щодня робить напій із них.
— Найкорисніші свіжі ягоди, перетерті з цукром. Вони помагають при головних болях і розстройстві желудка. Як тільки чуствую, що підтошнює, з'їдаю ложку ягід. За півгодини все проходить.
Для напою довгожителів бузину сушить. Дві столових ложки ягід заливає окропом. Як охолоне, додає п'ять столових ложок меду.
— Випиваю по півсклянки протягом дня. Так роблю вже два роки. Перестав хворіти зимою, відчуваю себе бодрішим.
Сік бузини допомагає при запаленні легенів. В ягодах є вітаміни А і С, йод. П'ють по чарці тричі на день.
Cімейний лікар із Вінниці 47-річна Олена Григорук пам'ятає, що сиропи з бузини раніше призначали в поліклініках.
— Пили для очищення крові, від вугрів. Потім виписували від кашлю. Років 10 тому лікарі відмовилися від бузини, бо з'явилися сильніші ліки. Кашель лікують таблетками три дні, а бузина допомагає за два тижні. Своїм пацієнтам прописую сироп із неї для зміцнення імунітету. По столовій ложці треба пити місяць, потім зробити перерву на тиждень. Сироп розширює судини, тому помічний при головному болі.
Коментарі