понеділок, 27 травня 2019 00:46

Бронхіт курця проявляється вранці

Автор: Катерина Романчук
  Столичний пульмонолог Євген Симонець радить зменшувати кількість цигарок поступово: щодня — мінус одна
Столичний пульмонолог Євген Симонець радить зменшувати кількість цигарок поступово: щодня — мінус одна

— Курив із 10-го класу. Доходило до пачки в день. Одного дня зрозумів, що діти з дружиною не можуть терпіти, коли щоранку викашлюю мокроту, — розповідає Євген Симонець, 42 роки, торакальний хірург і пульмонолог. — Кинув палити, і як рукою зняло. Якщо ж цього не зробити, виникне бронхіт курця. Відрізняється від звичайного бронхіту постійністю. На нього ліки не діють.

Це регулярний сухий кашель або з виділенням мокротиння і задишкою. Під час паління виникає запальний процес на слизовій оболонці бронхів. Продукти згорання сигарет осідають на поверхні й курці їх викашлюють. На першій стадії бронхіту людина іноді покашлює, на другій — виникає постійний кашель і задишка. Стає важко підніматися сходами. На завершальній стадії з'являється відчуття нестачі повітря під час фізичних вправ чи підняття важкого предмета.

— Обов'язково треба звернути увагу на кашель із жовтою або зеленою мокротою. Вона буває вранці. За ніч зменшується рухливість війок на слизовій оболонці трахей і бронхів. Тому мокрота накопичується. Після пробудження війки починають рухатися і виштовхують мокроту. Провокується кашльовий рефлекс і відходить мокрота. Людині легшає після викуреної сигарети, тому часто курці саме з неї починають ранок.

Паління натщесерце призводить до гастриту чи виразки. Треба випити склянку води. Це зменшить концентрацію нікотину в крові й покращить роботу нирок.

— Є багато методик позбутися паління. Насправді треба просто відкласти сигарету і не курити. Коли не виходить, то можна зменшити кількість цигарок. Не різко, щодня — мінус одна. Доки не дійде до п'яти. Саме з такою кількістю організм може справлятися. Далі йому важко виводити назовні смоли й нікотин.

Варто випалювати цигарку до половини. Так людина вдихає менше смол. Їхня концентрація збільшується ближче до фільтра.

— Курцеві з 30–40-річним стажем важко кинути. Краще зна­йти альтернативу доставки нікотину замість сигарет. Найпростіший метод — вейпінг. В електронних сигаретах тютюн нагрівається до 350 градусів. У звичайної сигарети температура горіння 850–900 градусів.

Паління зістарює шкіру

— Куріння викликає передчасне старіння шкіри. Є термін — сигарна шкіра, — розповідає Тетяна Святенко, 49 років, столичний дерматовенеролог. — Під час куріння через кровоносні судини в шкіру потрапляє нікотин і чадний газ. Шкірі бракує кисню і вона жовтіє, пересихає і лущиться.

Під час куріння руйнуються еластинові волокна, що відповідають за пружність шкіри. Сонце вкупі з курінням старить шкіру вдвічі швидше.

— Через інтенсивне мруження від диму, глибокі зморшки з'являються значно раніше. Хочете втримати молодість — кидайте палити.

Зараз ви читаєте новину «Бронхіт курця проявляється вранці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути