Ексклюзиви
пʼятниця, 05 листопада 2010 01:22

"Понад 80 відсотків хворих на геморой можна вилікувати без операції"

Автор: фото: з архіву медичного центру
  Лікар-проктолог Львівського міжрегіонального центру соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів Юрій Коваль
Лікар-проктолог Львівського міжрегіонального центру соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів Юрій Коваль

Лікар-проктолог із 30-річним стажем зі Львівського міжрегіонального центру соціально-трудової, професійної та медичної реабілітації інвалідів Юрій Коваль радить не відкладати візит до лікаря вже при перших симптомах геморою. Свербіння, вузли біля заднього проходу, виділення крові з калом — можуть бути також проявами передракових захворювань кишечника. Найвразливіші до цієї недуги люди "сидячих" професій, із зайвою вагою, колишні спортсмени, які різко перестають тренуватися, а також вагітні.

— Часто хворі відкладають візит до лікаря, бо соромляться своєї хвороби, — розповідає Юрій Коваль. — Серед пацієнтів багато таких, що лікувалися за допомогою мазей і свічок, але безрезультатно. Бо всі ці препарати, які сьогодні можна купити в аптеках, лише знімають біль, а хвороба повертається. Тому й доводять себе люди до такої стадії захворювання, що їм пропонують лише хірургічне втручання. Вік більшості пацієнтів — 45–65 років. Операція для них є небажаною, бо для цього треба відірватися від своїх справ, вони бояться, що після хірургічного втручання будуть відчувати біль і дискомфорт.


А які методи лікування сьогодні найдієвіші?

— Сьогодні понад 80 відсотків хворих на геморой можна вилікувати амбулаторно, без операції. У нашому центрі ми пропонуємо лікування сучасними методами. Зокрема, накладаємо спеціальні гумові кільця на гемороїдальні вузли, завдяки чому вони поступово зникають, проводимо сеанси лікування інфрачервоними променями або електропроцедури з найновішим апаратом — геморон. Втручання при всіх цих способах безболісні, тривають лічені хвилини. Курс лікування триває два-три місяці. Значне покращення настає вже після першої процедури. Пацієнти приходять на сеанси раз у три-чотири тижні, а вдома, практично ні в чому себе не обмежуючи, оздоровлюються. До того ж хворі можуть приїжджати на лікування з районів області, навіть з інших міст України. Протипоказань для такого лікування майже немає. Найголовніше, що в 95 відсотках випадків після малоінвазивного лікування в пацієнтів не було виявлено рецидиву хвороби.


Геморой — спадкова хвороба чи залежить лише від способу життя?

— Схильність до виникнення геморою може передаватися спадково. Але здоровий спосіб життя допомагає запобігти його розвитку.

Яку профілактику ви б порадили?

— Насамперед, здоровий спосіб життя. Щодня треба пити 1–1,5 літра негазованої води, вживати рослинні олії, кисломолочні та багаті на клітковину продукти. Корисно плавати, робити зарядку. Наприклад, є вправа — пересування по підлозі на сідницях. Обов'язково відмовитися від шкідливих звичок — куріння, переїдання, вживання алкоголю. Батькам я б порадив слідкувати за тим, щоб діти не сиділи довго на горщику. Важливе для малечі правильне харчуванням, щоб не виникали закрепи, не варто допускати тривалого крику чи кашлю. Малюку треба створити умови для активних фізичних вправ, але без неконтрольованих навантажень. Вагітним треба обмежити вживання солі, особливо в останній місяць, багато ходити, робити гімнастику.


Хворі, які бажають пройти діагностику та отримати лікування сучасними малоінвазивними методами, можуть звернутися до лікаря-проктолога Юрія Коваля:

Львів — Сихів, вул. Хуторівка, 38.

Тел./факс 0(32) 221 58 74

Тел. 0(67) 721 86 09, www.proctolog.info

Зараз ви читаєте новину «"Понад 80 відсотків хворих на геморой можна вилікувати без операції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути