понеділок, 08 жовтня 2012 07:30

"Бляшки у сонних артеріях були більші за сірникову голівку"

 

У 72-річного Василя Терещенка із Київщини на 90% були забиті обидві сонні артерії. Від цього кров до головного мозку майже не надходила. Пенсіонер не міг ходити. Вставав і одразу непритомнів. Діти привезли його в столичний Міжнародний центр нейрохірургії. Там роблять операції з очищення судин від атеросклеротичних бляшок.

— Після ультразвукової флюорографії шийного відділу бачимо стан судин, при потребі радимося з колегами з-за кордону й розробляємо план операції, — розповідає судинний нейрохірург клініки Леонід Бондар, 50 років. Він оперував Василя Терещенка. — Бляшки із сонних артерій були більші за сірникову голівку. Це м'які тканини, просякнуті солями кальцію. Іноді стають такі тверді, що їх важко відрізати. Оперуємо спеціальним пристроєм, який дає змогу видалити нарости всередині судини і не пошкодити її стінок.

Після операції просвіт обох артерій відновився. Василь Терещенко невдовзі почав ходити краще. Функції руху, мови після хірургічного очищення судин можуть покращитися й у людей, які перенесли інсульт. Попередити його можливо завдяки такому втручанню, зазначає Леонід Бондар.

— Забиття артерій бляшками — це передінсультний стан, який закінчується глибокою інвалідністю або смертю. Накопичення м'яких тканин і солей у судинах відбувається непомітно. Людина цього не відчуває. Загострюється недуга після 45 років. Особливо в чоловіків. Тому всім у цьому віці рекомендую робити ультразвукову флюорографію шиї. У групі ризику також люди, які перенесли інсульт.

У жінок сонні артерії закупорюються рідше, але їм також варто обстежитися після 45 років.

— Одна із суттєвих причин утворення бляшок — це куріння. Раджу кинути цю звичку та їсти більше овочів і фруктів.

Щоб кров активніше циркулювала і не застоювалася, корисно робити вправи, займатися спортом.

Запис на консультацію:

— центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, станція метро Хрещатик,

тел.: 0(44) 592 68 78, 0(44) 592 90 79,

— лікарня Святого Луки, м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 65, тел.: 0(522) 36 60 01,

— західноукраїнська філія, Львівська обл., м. Стрий, вул. Басараб, 15, Стрийська центральна районна лікарня, сьомий поверх,

тел.: 0(67) 89 10 000.

Зараз ви читаєте новину «"Бляшки у сонних артеріях були більші за сірникову голівку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути